banner festival 23

— maandag 18 december 2017, 15:19 | 5 reacties, praat mee

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer moet tweet met sportprent van Erdogan verwijderen

De bewuste spotprent van cartoonist Ruben L. Oppenheimer die hij moet verwijderen van Twitter - © Ruben L. Oppenheimer

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer moet een tweet met daarin een spotprent van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijderen. Dat schrijft hij zelf op Twitter. Laatste wijziging: 29 januari 2018, 17:05

Hij heeft een mail van de juridische dienst van Twitter ontvangen met daarin een gerechtelijke uitspraak van een Turkse rechtbank. Twitter geeft aan nog geen stappen ondernomen te hebben, maar mogelijk dat dat in de toekomst wel nodig is. Ze evalueren de mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen.

Een rechtbank in Turkije heeft op 6 december uitspraak gedaan. Die ziet de afbeelding als een ‘belediging van Erdogan’.

Oppenheimer’s reactie:

Ook andere Nederlandse Twitteraars die een spotprent van de Turkse president plaatsten geven aan een mail van Twitter hebben ontvangen met het verzoek om de tweet te verwijderen. Zo ook Peter van Dijken, hij reageert vechtlustig.

De mail die cartoonist Ruben L. Oppenheimer en Peter van Dijken hebben ontvangen van Twitter lijken overigens parallel te lopen met de nieuwe regels op het gebied van beledigende en schokkende content. Deze richtlijnen zijn maandag 18 december ingevoerd en moeten aanstootgevende inhoud op Twitter beter modereren. Critici vinden deze nieuwe regels vooral een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Meer bij Geenstijl / Metro

Als steunbetuiging aan de cartoonist en Van Dijken worden dan ook via social media veel Erdogan-cartoons gedeeld. Via de hashtag #queerdogan is op Twitter het een en ander te volgen.

Lees ook het interview dat Villamedia vorige maand had met Oppenheimer over zijn manier van werken, reizen en blikverruiming.

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Philip Dröge, 22 december 2017, 11:12

Wat een slechte kop. Oppenheimer ‘moet’ helemaal niets. Sinds wanneer is het Turkse recht van toepassing op een Nederlandse cartoonist die een Amerikaans medium gebruikt?

W. Theunisse, 17 februari 2018, 23:07

Sinds wanneer maakt Erdo de dienst uit buiten eigen land? Is hij een god of zo? De nieuwe Mohammed? En dan dit.
2 jaar voordat Erdogan aan de macht kwam werd de turkse bevolking al geterroriseerd door Erdogan omdat hij allerlei internet sites had laten blokkeren en dominant zijn invloed uitoefende op regionaal niveau. Ik was er het slachtoffer van, vanwege mijn stellingname. Als gevolg daarvan werd ik in Turkije op elk vliegveld er uit gehaald en moest met mijn handen in de nek een volledige controle ondergaan. Elke keer weer. Na een dergelijke controle liep de grenspolitie weg zonder mij te vertellen dat ik kon inchecken. Daar sta je dan met je handen in je nek. De reden? Men wilde mij laten weten dat zij wisten wie ik was vanwege mijn kritiek op Sieg Heil Erdo.

W. Theunisse, 17 februari 2018, 23:24

Het wordt tijd dat het Internationale Strafhof in Den Haag een diepgravend onderzoek instelt naar de handelswijze van de turkse president Erdogan. De reden? Zijn misdadige handelingen rechtvaardigen een onderzoek gelet op de moorden en massale stedenvernielingen van de samenleving tegen de eigen bevolking in oost Turkije waar vooral Koerden wonen.
Hij, Erdogan, gaat daar al 3 jaar lang als een beest te keer, net zoals Hitler in 1939 tegen Warschau in Polen.

W. Theunisse, 18 februari 2018, 00:21

Ik verzoek alle journalisten die mijn reacties lezen om die te verspreiden en er via eigen onderzoek mee aan de gang te gaan opdat de turkse president voor de strafbank van het Internationale Strafhof in Den Haag komt te staan.
Bovendien heb ik de ChristenUnie verzocht om, betreffende hetzelfde , onderzoek te doen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.