Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 30 oktober 2015, 10:36 | 0 reacties, praat mee

‘Niet eerder zijn Turkse media zo hard aangepakt’

Behrouz Mehri / AFP

In de geschiedenis van de republiek zijn Turkse media niet eerder zo hard aangepakt als nu in de aanloop naar de parlementsverkiezingen aanstaande zondag, zegt Tarık Toros, hoofdredacteur van het tv-station Bugün dat woensdag live op tv werd binnengevallen door de politie en inmiddels onder overheidstoezicht staat.

Voor de huidige president Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij zijn het cruciale verkiezingen, de partij dreigt de absolute meerderheid te verliezen. In de afgelopen periode zijn kritische journalisten ontslagen, aangevallen en media die positief zijn over de oppositie gesloten. Ook wordt er zelfcensuur toegepast, zo zegt Ahmet Hakan, anchorman van de late talkshow van CNN-Turkije tegen de NOS.

Volgens journalisten wil de regering critici monddood maken. Toros voorziet in een interview met The Guardian een donkere toekomst voor Turkije als de AK-partij toch wint. Hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, Can Dündar, ziet de aanval op Bugün als wraak. Het tv-station zond een interview uit met oppositieleider Selahattin Demirtaş van de pro-Koerdische HD-partij. “Dit is Erdogan. [...] hij haat kritiek.”

Dat stellen ook diverse persorganisaties als het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). Na de eerste verkiezingen in juni waarbij Erdogan niet de absolute meerderheid behaalde en nieuwe verkiezingen nodig waren omdat de vorming van een coalitieregering mislukten, is de druk op journalisten opgelopen en wordt de democratie in Turkije bedreigd.

In Trouw (via Blendle) zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit van de krant Zaman Vandaag dat hij verwacht dat de komende dagen de media verder monddood gemaakt zullen worden. “Het gerucht gaat dat de twee Turkse onafhankelijke persbureaus het volgende slachtoffer zullen worden. Dan blijft alleen nog het staatspersbureau over. En dat maakt manipulatie van de verkiezingsuitslag gemakkelijker.”

 

Bekijk meer van

Turkije Recep Tayyip Erdogan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.