banner festival 23

— donderdag 11 juli 2019, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Slob wijst naar journalistieke sector voor verbetering inkomen zzp’ers

Zzp'ers verdienen regelmatig minder dan het minimumloon. Over de aanpak van dat probleem verschillen de meningen | ANP

Minister Slob (Media) ziet weinig in een minimumtarief specifiek voor freelance journalistiek werk, om te voorkomen dat veel freelancers onder het minimumloon werken of zelfs gratis arbeid verrichten in de hoop op meer lucratieve klussen in de toekomst. Laatste wijziging: 11 juli 2019, 14:41

“Een minimumtarief is niet per se hetzelfde als fair practice of een duurzame beroepspraktijk”, schrijft Slob in antwoord op schriftelijke vragen van Kamerleden Asscher (PvdA) en Ellemeet (GroenLinks). De journalistieke sector moet zelf zorgen dat er van eerlijke arbeidsverhoudingen sprake is, vindt Slob.

Er wordt door het kabinet voor zzp’ers wel gewerkt aan een ‘wettelijk generiek minimumtarief’ van 16 euro per uur, om zelfstandigen in staat te stellen een bestaansminimum op te bouwen. Dat moet in 2021 een feit zijn.

Over een uitzondering op het mededingingsrecht, zodat zzp’ers collectief mogen onderhandelen, doet de minister geen toezeggingen. In Ierland en Frankrijk bestaan zulke ontheffingen en in Denemarken bestaat een gedoogcultuur. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft aan dat het niet bij voorbaat een sector of afspraak zal gedogen, constateert Slob. De ACM werkt momenteel aan een nieuwe leidraad over zzp’ers en minimumtarieven.

“Met de nieuwe leidraad wil de ACM meer duidelijkheid bieden over de omstandigheden waaronder zzp’ers collectief minimumtarieven mogen afspreken en collectieve afspraken mogen maken”, schrijft Slob. Er wordt verder gewerkt aan maatregelen om de onderhandelingspositie van zzp’ers te verbeteren. In het najaar zal de Kamer daar nader over worden ingelicht, schrijft Slob: “Daarbij zal nader worden gekeken welke zelfstandigen, en onder welke voorwaarden, onder de reikwijdte van deze maatregelen gaan vallen.”

De minister herhaalt de verantwoordelijkheid van de journalistieke sector om de positie en inkomsten van freelance journalisten te verbeteren.  Het kabinet geeft daarbij hulp, onder meer in het “vormgeven van een Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (PACCT), dat wil bijdragen aan normering van minimum contractvoorwaarden en ondernemersrisico’s in de culturele sector”, aldus Slob.

Hoewel het geen betrekking heeft op inkomsten van individuele zzp’ers wijst Slob op de vijf miljoen euro die het kabinet jaarlijks structureel vrijmaakt om diepgravende onderzoeksjournalistiek te stimuleren.

Slob: “Het werk van journalisten is niet alleen gericht op het dagelijkse nieuws, maar (juist) ook op diepgravende onderzoeksjournalistiek. Hiermee dragen zij bij aan het naar boven halen van verhalen, feiten en meningen die anders niet gehoord worden. Het kabinet hecht veel belang aan het stimuleren van de onderzoeksjournalistiek in Nederland. Meer bij Tweede Kamer

Bekijk meer van

Zzp Arie Slob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.