— dinsdag 1 december 2020, 10:49 | 0 reacties, praat mee

Minister Slob neemt geen extra maatregelen om positie freelancers te verbeteren

Sfeerbeeld van een eerder Media-overleg met minister Slob - © Bart Maat / ANP

UPDATE Minister Arie Slob is voorlopig niet van plan zelf extra maatregelen te nemen om de positie van freelancers binnen het medialandschap te verbeteren. Dat zei hij in de beantwoording op vragen van Kamerleden tijdens een debat over de Mediabegroting.

Kamerleden Sneller (D66) en Van den Hul (Partij van de Arbeid) vroegen aandacht voor de positie van freelancers. Sneller stelt dat “juist kwetsbare freelancers soms in gevaar komen, omdat ze vaak niet de mogelijkheden hebben om op te boksen in bijvoorbeeld rechtszaken”. Hij denkt dat de minister meer kan doen om deze groep te ondersteunen, ook met financiële middelen.

Van den Hul wijst nog eens naar de marktpositie van makers: “We moeten concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen mensen met een vast contract en zzp’ers uitbannen. We vinden nog altijd: gelijk loon voor gelijk werk. Anders lijkt jarenlange ervaring hierin verloren te gaan, en dat is wel degelijk de verantwoordelijkheid van de minister.”

Fair practice
Slob ziet dit anders, zo blijkt in zijn beantwoording: “Ik heb veel gesprekken gevoerd met bedrijven in de sector. Ik draag wel een verantwoordelijkheid voor die sector, maar formeel is het een verantwoordelijkheid van de sociale partners. De ontwikkelingen in de media staan ook niet op zichzelf, maar zijn op nationaal niveau zichtbaar.”

De inzet is volgens Slob nog steeds gelijk loon voor gelijk werk: “De ‘fair practice code’ is ondertekend, die moet nu worden uitgevoerd en dat zou al flinke stappen moeten zetten om tot dit doel te komen. Daarnaast zijn in de cao’s afspraken opgenomen die straks praktijk gaan worden.”

Slob gaat wel met de publieke omroep in gesprek en brengt de zorgen nog eens te bedden: “Ik weet dat de NVJ eigenlijk wil dat ik dat bij het hele medialandschap langs ga, maar dat lijkt mij niet een redelijk verzoek.”

Thomas Bruning van de NVJ: “Minister Slob kan best ingrijpen, maar wil niet. Zijn collega van Financiën had geen enkel probleem om direct in te grijpen in de arbeidsvoorwaarden van KLM-personeel. Dat ging er daardoor op achteruit. Dan kan Slob ook een verbetering afdwingen voor freelancers in de mediawereld. Hij blijft zich helaas verschuilen.”

PersVeilig
Zowel Sneller als Peter Kwint (SP) vroegen ook aandacht voor de positie van freelancers in het project PersVeilig, dat mede door het ministerie wordt ondersteund. Daar kan de minister zich wel in vinden: “Het is goed om de freelancers goed in beeld te krijgen en indien nodig voor hen aanvullende maatregelen te nemen. We moeten ook wel duidelijk zijn: dit is echt niet acceptabel.”

Bekijk meer van

ZZP-tarieven Arie Slob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.