— maandag 30 maart 2020, 08:27 | 0 reacties, praat mee

Coalitiepartijen willen steun voor lokale en regionale krantenuitgevers

De regeringspartijen willen dat het kabinet zich gaat inzetten voor het voortbestaan van lokale en regionale kranten. Die hebben financiële problemen door de corona-uitbraak. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie roepen in schriftelijke vragen minister Slob (Media) op om met een financiële overbruggingsregeling te komen.

De maatregelen zijn nodig omdat adverteerders door de coronacrisis minder adverteren in de lokale en regionale kranten. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de branchevereniging NNP drongen al eerder aan op steun. Volgens de NNP moeten de uitgevers toezien hoe 60 en 80 procent van hun advertenties wordt geannuleerd.

De coalitiepartijen vragen Slob onder meer of hij bereid is “om met de uitgevers van huis-aan-huiskranten in overleg te treden over de mogelijkheden om de huidige kritieke financiële situatie te overbruggen”.

In hun vragen wijzen de Kamerleden erop dat Slob eerder heeft gezegd dat huis-aan-huisbladen een belangrijke rol spelen in het verspreiden van informatie en bij het controleren van de lokale democratie. Ze willen weten of ook andere overheden een bijdrage kunnen geven.

Door de financiële problemen zien veel uitgevers zich genoodzaakt minder gebruik te maken van freelancers. Zoals NDC Mediagroep, de uitgever van regionale dagbladen als het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Vorige week gaven ze aan gebruik te gaan maken van het noodfonds en freelance recensenten worden voorlopig niet in te zetten. Meer bij de NOS

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.