word studentlid

— dinsdag 15 februari 2022, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Slepende smaadzaak Sarah Palin versus New York Times draait uit op seponering

Slepende smaadzaak Sarah Palin versus New York Times draait uit op seponering
Oud-gouverneur Sarah Palin voor het rechtbankgebouw in New York, kort nadat de rechter gisteren liet weten de zaak te zullen seponeren. Palin gaat vermoedelijk in beroep in de zaak die al vijf jaar sleept. | SIP USA

In de Verenigde Staten is een al jaren slepende smaadzaak tegen dagblad New York Times in de (voorlopige) eindfase beland. De behandelend rechter heeft aangekondigd de zaak te zullen seponeren. Oud-gouverneur van Alaska en voormalig vice-presidentskandidaat Sarah Palin vindt dat een hoofdredactioneel commentaar uit 2017 haar ten onrechte in verband bracht met een schietpartij waarbij een Democratische politica ernstig gewond raakte. Laatste wijziging: 15 februari 2022, 11:59

Bij de schietpartij in 2011 tijdens een politieke bijeenkomst kwamen zes mensen om het leven. De Democratische politicus Gabby Giffords raakte ernstig gewond maar overleefde met ernstige handicaps.

In een hoofdredactioneel commentaar uit 2017 werd toegenomen gewelddadige symboliek in de Amerikaanse politiek betreurd, nadat Palins campagneteam flyers had verspreid over haar Democratische concurrenten voor de gouverneurspositie.

De New York Times meldde korte tijd dat Palin een vizier op hoofden van haar politieke concurrenten had gezet. Het ging enkel om illustraties bij kiesdistricten. De fout werd hersteld, maar Palin begon een eerste zaak wegens smaad.

Het hoofdredactioneel over de toegenomen gewelddadige toon binnen de Amerikaanse politiek verscheen op de dag van een ándere massa-schietpartij, waarbij een Republikeins Congreslid gewond raakte tijdens een potje baseball. De dader werd doodgeschoten. Er vielen nog enkele gewonden, waarvan twee ernstig.

De eerste zaak die Palin begon strandde in augustus 2017. Palin zette door. Rechter Jed Rakoff lijkt echter voornemens om deze zaak te seponeren, omdat Palins juridische team volgens hem niet heeft aangetoond dat er kwade opzet in het spel.

Rakoff stelt dat de New York Times wel blunders heeft begaan in het redactionele proces en het hem niet verbaast dat Palin een rechtszaak begon. “De wet legt de lat echter heel hoog wat betreft kwaadaardige opzet”, aldus Rakoff. “In deze zaak is die drempel niet bereikt.”

Al in 2017 stelde toenmalig chef Opinie James Bennet dat er bij eindredactie op het hoofdredactioneel in zijn hoofd geen causaal verband bestond met de schietpartij uit 2011. Tijdens behandeling van deze rechtszaak stelde Bennet dat de vergissing rondom de flyers hem enorm spijt.

In 2020 stapte Bennet op als chef Opinie, nadat hij een omstreden opinie ongelezen liet publiceren. De Republikeinse senator Tom Cotton bepleitte de inzet van het leger om demonstraties in het kader van Black Lives Matter de kop in te drukken. Er was veel kritiek op het podium dat de New York Times bood aan een geweldsfantasie tegen demonstranten.

De jury in de Palin-zaak overlegt nog, meldt de New York Times. Het kan zijn dat deze jury tot een andere conclusie komt, maar dat is dan zonder gevolgen. Rakoff zegt dat hij verwacht dat Palin sowieso in beroep gaat. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

Sarah Palin New York Times

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.