word studentlid

— dinsdag 1 februari 2022, 15:30 | 0 reacties, praat mee

New York Times werkt vakbondsvorming tegen

New York Times werkt vakbondsvorming tegen
© Wikimedia

Uit interne documenten en Slack-berichten waar de Britse krant The Guardian uit citeert blijkt dat leidinggevenden van de New York Times werknemers onder druk zetten vooral "nee" te stemmen bij komende vakbondsverkiezingen voor de technische werknemers bij het mediabedrijf. Laatste wijziging: 1 februari 2022, 15:32

De meer dan 600 technische medewerkers (naast programmeurs (apps, de website, speciaal gereedschap voor journalisten) ook data-analisten, ontwerpers en projectmanagers) kondigden vorig jaar april aan dat ze zich wilden aansluiten bij de vakbond.

Als het ze lukt dan worden ze Amerika’s grootste vakbond van technische werknemers.

Leidinggevenden zien een vakbond duidelijk niet zitten en lijken er volgens The Guardian alles aan te doen om de vorming van een dergelijke vakbond onaantrekkelijk te maken.

Zo schreef directeur Meredith Kopit Levien een memo met als titel “Waarom een ​​tech-vakbond voor ons ongeschikt is”. Ook andere leidinggevenden riepen via Slack werknemers op “nee” te stemmen. “Een vakbond is geen wondermiddel”, schreef chief product officer Alexandra Hardiman op Slack. “Het zal een nieuwe laag in ons werkproces introduceren waarvan we denken dat het moeilijker zal worden om samen te werken - en dingen te bereiken.”

Ook werd een folder verspreid met redenen waarom een vakbond verstorend zou werken. De organisatie zou minder flexibel zijn, was een van de aangevoerde redenen.

Er is veel kritiek op de handelswijze van de krant. De Amerikaanse Nationale Raad voor Arbeidsrelaties verwierp eerder de poging van de New York Times om de verkiezingen te stoppen. Het bedrijf had eerder geweigerd de vakbond vrijwillig te erkennen en begon onmiddellijk met het beleggen van anti-vakbondsbijeenkomsten.

NewsGuild, een landelijke vakbond voor dagbladjournalisten, diende vorige maand ook een klacht in bij de Nationale Raad voor Arbeidsrelaties omdat de krant federale wetgeving zou hebben overtreden nadat betaalde vrije dagen werden toegevoegd aan de vakantiekalender van het bedrijf. Die zouden echter alleen van toepassing zijn op niet-vakbondsmedewerkers.

Dat werd gezien als een tactiek om werknemers ervan weerhouden lid te worden van een vakbond. Nadat de klacht was ingediend, bracht de New York Times soortgelijke wijzigingen aan in haar rouwbeleid, wederom alleen van toepassing op niet-vakbondswerkers.

Een woordvoerder van de New York Times reageerde tegenover The Guardian: “The Times heeft een lange geschiedenis van productieve relaties met onze vakbonden. We geloven echter niet dat een vakbond het beste is voor individuen of teams in de voorgestelde technische en digitale eenheid. Het kan innovatie en samenwerking verstikken. Ook zou een vakbond tussen tech- en digitale werknemers een onbewezen experiment zijn, met blijvende gevolgen”.

De stemprocedure is op 24 januari begonnen. Op 7 maart worden de stemmen geteld. Meer bij The Guardian

Lees ook:
Wirecutter-personeel van de New York Times staakt vanaf Black Friday (26 november 2021)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.