e learning nvj

— donderdag 4 juni 2020, 11:01 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op New York Times rond opiniestuk voor inzet leger tegen demonstranten

De Republikeinse senator Cotton is voorstander van hard optreden tegen demonstranten | AP

De New York Times ligt onder vuur vanwege een opiniestuk van een Republikeinse senator, die oproept het leger in te zetten tegen demonstranten en zo met geweld de orde in het land te herstellen. Ook werknemers van de krant zijn diep ongelukkig met de ruimte die is geboden. Laatste wijziging: 8 juni 2020, 10:26

De Republikeinse senator Tom Cotton schrijft in zijn opinie dat een “overweldigend machtsvertoon” nodig is om de demonstraties de kop in te drukken. “Stuur de troepen erop af”, stelt Cotton.

Hoofdredacteur Opinie James Bennet stelde op Twitter dat de krant in commentaren “met verve” de demonstranten heeft verdedigd en het geweld door de politie tegen demonstranten, journalisten en omstanders heeft veroordeeld. “Times Opinion is het aan haar lezers verplicht om ook tegengeluiden te laten horen, in het bijzonder van mensen die daadwerkelijk beleid maken”, aldus Bennet.

“We begrijpen dat veel lezers de argumenten van senator Cotton pijnlijk of zelfs gevaarlijk vinden. Dat is een van de redenen om er publiek over te spreken”, aldus Bennet.

Het argument van ‘beide kanten’ viel bij lezers en werknemers slecht. Het zinspelen op een gewelddadig ingrijpen brengt ook je eigen zwarte werknemers in gevaar, menen ze.

De New York Times-filmcriticus Manohla Dargis stelde in een reactie op Bennet’s uitleg dat het opiniestuk het resultaat van opgestapelde beroerde beslissingen is en niet had moeten worden afgedrukt.

Voormalig New York Times-medewerker Virginia Heffernan - nu columnist bij de Los Angeles Times - zegt dat er véél mensen nodig zijn om de opinie van Tom Cotton structuur te geven en afdrukwaardig te maken - nog los van de ‘iq boost’ die de politicus krijgt door in print te verschijnen.

Heffernan verwijst naar de site van Cotton en diens Twitter-feed, waaruit volgens haar blijkt dat de senator op eigen kracht bepaald warrig schrijft.

De bekende universitair docent journalistiek Jay Rosen wijst op wat hij de werkelijke breuklijn vindt: niet “laten we alle relevante argumenten horen” versus “laten we geen meningen afdrukken die we walgelijk vinden” maar meer de vraag “zouden we deze mening wel moeten versterken” versus mensen die het belang van die vraag niet eens inzien.

Andrew Stroehlein van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verbaast zich erover dat de New York Times zich heeft laten inpakken door politici die voor geweld pleiten, terwijl de krant beschikt over diverse buitenlandcorrespondenten, die uit eerste hand hebben gezien waar dat toe kan leiden.

Medestanders van Bennet wijzen op de historie van afwijkende meningen op New York Times-opiniepagina’s. De krant drukte eerder opinies af van onder meer Vladimir Poetin en - begin dit jaar - Taliban-leider Sirajuddin Haqqani. Een klein half jaar voor Pearl Harbour werd onder de kop ‘The Art Of Propaganda’ geciteerd uit Adolf Hitlers Mein Kampf.

New York Times-correspondent Austin Ramzy zegt het verschrikkelijk te vinden om in zijn krant een oproep tot gewelddadig optreden tegen demonstranten te lezen, op de dag waarop wordt herdacht dat China 31 jaar geleden hetzelfde deed op het Tiananmen-plein.

De krant heeft gisteren zelf ook aandacht besteed aan de ‘ergernis’ die het opiniestuk heeft losgemaakt.

Bekijk meer van

New York Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.