e learning nvj

— maandag 8 juni 2020, 11:39 | 0 reacties, praat mee

Chef Opinie New York Times weg na blunders met omstreden opinie

Reuters

Een omstreden opiniestuk in de New York Times, waarin wordt opgeroepen tot het neerslaan van protestacties in de Verenigde Staten met behulp van het leger, heeft geleid tot het opstappen van chef Opinie James Bennet. Laatste wijziging: 8 juni 2020, 11:42

De opinie van de Republikeinse senator Cotton stelde dat een “overweldigend machtsvertoon” nodig is om de protesten de kop in te drukken. “Stuur de troepen erop af”, schreef Cotton vorige week.

“Times Opinion is het aan haar lezers verplicht om ook tegengeluiden te laten horen, in het bijzonder van mensen die daadwerkelijk beleid maken”, stelde Bennet in felle kritiek op het stuk, ook van collega’s bij krant. Rond 800 journalisten van de New York Times tekenden een petitie die het publiceren van het opiniestuk veroordeelt.

Afgelopen vrijdag bekende Bennet in een virtuele redactievergadering dat hij het stuk in kwestie voor publicatie niet had gelezen.

Het opiniestuk werd dezelfde dag voorzien van een nieuwe inleiding van ruim 300 woorden, waarin de krant stelt dat het redactionele proces onvoldoende is geweest en het stuk niet gepubliceerd had moeten worden.

De toelichting stelt dat ook de argumenten van Cotton ook nieuwswaardig zijn - ongeacht of mensen die verwerpelijk kunnen vinden. Maar juist daarom had het essay met de hoogste zorgvuldigheid benaderd moeten worden, aldus de hoofdredactie, met een verwijzing naar de afzijdige Bennet: “Echter, het eindredactionele proces was gehaast en gebrekkig, zonder betrokkenheid van de belangrijkste redacteuren.”

Het stuk poneerde zonder onderbouwing meerdere stellingen als feiten, die in het redactionele proces opgemerkt hadden moeten worden, aldus de hoofdredactie. Uitgever Arthur Gregg Sulzberger beschrijft in een interne mail de gang van zaken onomwonden als een “aanzienlijk falen van de eindredactie - en dat niet voor de eerste keer.”

Bennets positie was daarmee onhoudbaar. Bennets adjunct Jim Dao, die de opinie goedkeurde en het redactionele proces begeleidde, krijgt een demotie en een nieuwe functie binnen de organisatie. In een persbericht op zondag werden de wijzigingen wereldkundig gemaakt.

De prijswinnende journaliste Katie Kingsbury, sinds 2017 een adjunct Opinie, is op interim-basis benoemd tot chef Opinie, in ieder geval tot na de Amerikaanse verkiezingen van november.

Het vertrek van Bennet, gedwongen of niet, komt de krant óók op kritiek te staan. Op sociale media als Twitter nemen sommigen het voor Bennet op, die volgens hen enkel een afwijkende mening plaatste die anderen niet beviel. Ook de Amerikaanse president behoort tot die groep:

Uitgever Sulzberger zegt in zijn mail dat de wijzigingen bij de Opinie-redactie niets afdoen aan de verantwoordelijkheid van de krant om zoveel mogelijk stemmen “in de breedte van het publieke debat” te laten horen. Volgens hem is wel het moment gekomen om Opinie te herzien, nu lezers meestal via sociale media op opiniestukken uitkomen, “losgezongen van context” van de gedrukte opiniepagina’s.

Concrete stappen die uit de “pijnlijke week voor het hele bedrijf” voortvloeien worden binnen een maand door de hoofdredactie en chefs gecommuniceerd, aldus Sulzberger.

Bekijk meer van

New York Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.