— dinsdag 2 maart 2021, 15:55 | 0 reacties, praat mee

Slechts een handvol Facebook-factcheckers richt zich écht op Nederlandse verkiezingen

Facebook zegt ook met sites als stampoutfalsenews.com gebruikers op te voeden over de gevaren van nepnieuws | Facebook

Het is niet precies te zeggen hoeveel mensen bij Facebook zich specifiek met Nederlandse verkiezingen bezighouden, omdat dit getal "voortdurend wisselt". Dat meldt een woordvoerder op vragen over een printadvertentie in enkele Nederlandse kranten, waarin een aantal van tienduizenden desinfo-bestrijders werd genoemd.

Op sociale media werd dat getal al snel in twijfel getrokken. Het in de advertentie genoemde aantal van 35.000 mensen slaat op het totale aantal Facebook-werknemers dat zich wereldwijd met veiligheid en bescherming bezighoudt. Sinds 2016 gaat dat om een verdrievoudiging, aldus Facebook.

“Ook hebben we meer engineers en beveiligingsexperts aangenomen, evenals contentbeoordelaars, waaronder ook Nederlandstalige moderatoren”, aldus Facebook over hun inspanningen rond de aanstaande Nederlandse verkiezingen.

Voor factchecking werkt Facebook in Nederland samen met persbureaus AFP en DPA. Die hebben Nederlandse journalisten in dienst, maar Facebook kon niet precies vertellen hoeveel mensen zij momenteel voor het controleren van verkiezingsgerelateerd nepnieuws vrijmaken.

Nederlandse factcheckers van de Universiteit Leiden en NU.nl haakten respectievelijk in juli 2018 en maart 2020 af.

AFP’s hoofdreacteur Digitale Verificatie Grégoire Lemarchand meldt desgevraagd dat AFP vijf journalisten in dienst heeft op hun Haagse redactie. Van hen houdt één zich in het bijzonder bezig met factchecking. Deze journalist maakt zelf weer deel uit van een wereldwijd AFP-team van honderd journalisten die zich met de bestrijding van desinformatie bezig houden.

“Nederlands is een van de achttien talen waarin we factchecken”, aldus Lemarchand. Het bestrijden van desinformatie en nepnieuws is volgens Lemarchand een van de belangrijkste prioriteiten bij AFP.

DPA reageerde niet voor publicatie op vragen over de omvang van hun Nederlandse factcheck-team. Wel is duidelijk dat - zelfs met een ruime schatting - het aantal actieve nepnieuwsbestrijders dat zich exclusief met de Nederlandse verkiezingen van 17 maart zal bezighouden op twee handen te tellen is.

Bekijk meer van

Facebook DPA AFP

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.