persveilig seminar

— dinsdag 26 november 2019, 11:21 | 0 reacties, praat mee

Facebook verliest met NU.nl laatste Nederlandse duider van nepnieuws

Pixabay

Nieuwssite NU.nl verbreekt per direct de samenwerking met Facebook rond het factchecken van nepnieuws op het platform. Facebook dwong de factcheckers om de nepnieuws-duiding van berichten van PVV en Forum voor Democratie (Fvd) weer ongedaan te maken. Dat was voor hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman de druppel, nadat eerder dit jaar ook al een oordeel was teruggedraaid. Laatste wijziging: 26 november 2019, 11:54

Onderzoeksplatform Brandpunt+ ontdekte de ingreep van Facebook en maakte een reconstructie.

Facebook besloot in september om berichten van politici en politieke partijen - óók als die aantoonbaar fout of misleidend zijn - niet meer aan factchecking te onderwerpen. Ze willen volgens eigen zeggen daarmee gebruikers in staat stellen zelf een oordeel te vormen.

Ook wilde Facebook volgens Facebooks Head of Global Affairs Nick Clegg voorkomen dat het een “zelfbenoemde scheidsrechter wordt voor politieke uitspraken”.

NU.nl en Facebook werkten al enkele jaren samen. De nieuwssite zet NUCheck gewoon voort, maar zonder Facebook. NU-redacteuren hadden meer rechten op Facebook om berichten van partijen en politici van een label te voorzien, maar Hoekman zegt dat nepnieuws bestrijden weinig zijn heeft “als je politici niet mag aanpakken?”

In mei besloot Facebook de nepnieuwssticker te verwijderen op uitspraken van een kandidaat-Europarlementariër van het CDA, aldus Brandpunt+. Nu hetzelfde gebeurt met berichten van PVV en FvD was voor Hoekman de maat vol. Eerder dit jaar stopten al andere factcheck-partners, onder meer persbureau Associated Press.

NU.nl stelt dat Facebook in Nederland nu geen partners meer heeft die het waarheidsgehalte van berichten kunnen meten.  NU.nl was na het vertrek van Nieuwscheckers de enige partij was die nog voor Facebook factcheckte. “Dat is jammer, omdat wij juist geloven dat deze wederzijdse controle zorgt voor een sterke fundering”, aldus Hoekman.

Bekijk meer van

NU.nl Nieuwscheckers Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.