— dinsdag 28 mei 2019, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Frans persbureau AFP ziet meerwaarde in samenwerking met Facebook’s factcheckingsprogramma

Ook in Nederland kan desinformatie en nepnieuws gemeld worden - © Marten van Dijl / ANP

Hoewel diverse factcheck-organisaties kritiek hebben op het factcheckingsprogramma van Facebook en diens strijd tegen nepnieuws en desinformatie op het sociaal mediaplatform, zijn er ook organisaties die wel een meerwaarde zien in die samenwerking. Zoals het Franse persbureau AFP. Laatste wijziging: 28 mei 2019, 08:58

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek sprak met AFP-journalist Guillaume Daudin, een van de vier Franse AFP-journalisten die fulltime bezig zijn met het achterhalen van de herkomst van dubieuze nieuwsberichten. Wereldwijd werken meer dan dertig AFP-journalisten mee aan het factcheckingprogramma.

Recent werd bekend dat het vooraanstaande Amerikaanse factchecking bedrijf Snopes stopte met de samenwerking, omdat Facebook alleen goed voor de dag zou willen komen en niets serieus zou nemen. Ook persbureau AP zou stoppen, maar ze blijken de dienst juist uit te breiden.

Volgens Daudin worden berichten die uiteindelijke van AFP het stempel nepnieuws krijgen minder gedeeld. “In die zin heeft wat we doen, effect.” Maar: “Er zijn niet genoeg statistieken om te controleren wat het exacte effect is van wat we doen. We zien wel dat er minder nepnieuws is, maar we zouden graag een accuratere weergave hebben van de gevolgen van ons werk. De database waar Facebook ons toegang toe geeft, is wat dat betreft niet efficiënt genoeg.” Overigens vindt Daudin dat niet vreemd. “Er is tijd nodig om de software zo te ontwikkelen dat het tot ieders tevredenheid kan worden gebruikt.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.