Buitenlandse persbureaus gaan Nederlandse Facebook-berichten factchecken

De berichten die Nederlandse gebruikers plaatsen op de sociale netwerken Facebook en Instagram worden met ingang van maandag weer gefactcheckt. De feitelijke checks worden niet uitgevoerd door een Nederlandse partner, maar door journalisten van twee buitenlandse persbureaus. Het Franse AFP en het Duitse DPA nemen de check voor hun rekening.
Dat maakte Facebook donderdag bekend. Het sociale netwerk zit sinds eind vorig jaar zonder factcheckers voor de Nederlandse markt, nadat NU.nl de samenwerking in november verbrak. Reden van het stopzetten van die samenwerking was dat Facebook de factcheckers van NU.nl dwong om nepnieuws-duidingen van berichten van de politieke partijen PVV en Forum voor Democratie ongedaan te maken. Dat was het gevolg van een nieuwe richtlijn van Facebook, dat berichten van politici niet meer aan wilde factchecken. De Universiteit Leiden, dat ook samenwerkte met Facebook, zette die samenwerking in 2018 al stop.
DPA en AFP leveren voor de factcheck Nederlandse factcheckers aan. In totaal gaat het om drie fulltime functies. De checkers gaan daarnaast ook samenwerken met collega’s die in andere delen van de wereld berichten controleren, meldt de NOS.
De persbureaus gaan zich onder andere richten op het checken van complottheorieën en nepnieuws rondom het coronavirus. Berichten waarvan wordt geoordeeld dat het nepnieuws bevat, worden minder verspreid op Facebook en Instagram en worden voorzien van een melding die ze als ‘onwaar’ bestempeld. Schadelijke berichten en berichten die iemand in gevaar kunnen brengen worden direct verwijderd.
Praat mee