Smartocto userneeds

— vrijdag 27 maart 2020, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Buitenlandse persbureaus gaan Nederlandse Facebook-berichten factchecken

© EPA / Harish Tyagi

De berichten die Nederlandse gebruikers plaatsen op de sociale netwerken Facebook en Instagram worden met ingang van maandag weer gefactcheckt. De feitelijke checks worden niet uitgevoerd door een Nederlandse partner, maar door journalisten van twee buitenlandse persbureaus. Het Franse AFP en het Duitse DPA nemen de check voor hun rekening. Laatste wijziging: 27 maart 2020, 10:10

Dat maakte Facebook donderdag bekend. Het sociale netwerk zit sinds eind vorig jaar zonder factcheckers voor de Nederlandse markt, nadat NU.nl de samenwerking in november verbrak. Reden van het stopzetten van die samenwerking was dat Facebook de factcheckers van NU.nl dwong om nepnieuws-duidingen van berichten van de politieke partijen PVV en Forum voor Democratie ongedaan te maken. Dat was het gevolg van een nieuwe richtlijn van Facebook, dat berichten van politici niet meer aan wilde factchecken. De Universiteit Leiden, dat ook samenwerkte met Facebook, zette die samenwerking in 2018 al stop.

DPA en AFP leveren voor de factcheck Nederlandse factcheckers aan. In totaal gaat het om drie fulltime functies. De checkers gaan daarnaast ook samenwerken met collega’s die in andere delen van de wereld berichten controleren, meldt de NOS.

De persbureaus gaan zich onder andere richten op het checken van complottheorieën en nepnieuws rondom het coronavirus. Berichten waarvan wordt geoordeeld dat het nepnieuws bevat, worden minder verspreid op Facebook en Instagram en worden voorzien van een melding die ze als ‘onwaar’ bestempeld. Schadelijke berichten en berichten die iemand in gevaar kunnen brengen worden direct verwijderd.

Bekijk meer van

Instagram Facebook DPA AFP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.