persveilig seminar

— maandag 1 maart 2021, 13:21 | 0 reacties, praat mee

Verbazing over Facebook-belofte van tienduizenden desinfo-bestrijders Nederlandse verkiezingen

De advertentie zoals die afgelopen weekend in enkele dagbladen werd afgedrukt.

Facebook heeft in enkele Nederlandse dagbladen een advertentie geplaatst waarin het wijst op de extra maatregelen die het bedrijf neemt in aanloop naar de verkiezingen in maart. De claim dat er 35.000 mensen worden ingeschakeld, werd op Twitter door mensen direct betwijfeld. Laatste wijziging: 1 maart 2021, 13:30

RTL-onderzoeksjournalist Koen de Regt noemt het getal ronduit bullshit. Het gaat daarbij volgens hem om het totale personeelsbestand bij Facebook dat zich met beveiliging en het bestrijden van desinfo bezighoudt.

De advertentie claimt dat ook niet met zoveel woorden, maar het lidwoord ‘de’ in de zin bij de komende verkiezingen uit de advertentie is bepaald ambigu. De link de advertentie onderin verwijst naar een persbericht van half februari.

Oud-journalist Martijn van Es ontrafelde de advertentie nog verder, in een lezenswaardig Twitter-draadje.

Van Es komt op basis van enkele oudere artikelen op tussen de vijf, acht of maximaal tachtig Nederlandse leden die deel zouden uitmaken van Facebooks moderatieteam. De mensen op de foto in de advertentie blijken stockphoto-modellen uit de Getty-bibliotheek.

Facebook introduceerde in 2018 een heuse war room dat desinformatie rondom verkiezingen zou gaan bestrijden, maar in welke vorm die nog bestaat is onduidelijk. Bijna twee jaar geleden nodigde Facebook de pers uit om de Europese war room te komen bekijken. Daar hielden veertig mensen de activiteiten rond Europese parlementsverkiezingen in de gaten.

Of deze afdeling nog (in deze vorm) actief is, is onbekend. In september vorig jaar trok een door Facebook ontslagen datawetenschapper aan de bel, om te waarschuwen dat politieke manipulatie ondanks toezeggingen nog steeds mogelijk zou zijn.

Het is ook onduidelijk hoeveel mensen Facebook praktisch op Nederlandse verkiezingen hebben gezet. Vragen omtrent deze aantallen en de advertentie van afgelopen weekend staan nog uit. Als daar antwoord op komt, wordt dit artikel aangevuld.

Bekijk meer van

Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.