Verbazing over Facebook-belofte van tienduizenden desinfo-bestrijders Nederlandse verkiezingen

Facebook heeft in enkele Nederlandse dagbladen een advertentie geplaatst waarin het wijst op de extra maatregelen die het bedrijf neemt in aanloop naar de verkiezingen in maart. De claim dat er 35.000 mensen worden ingeschakeld, werd op Twitter door mensen direct betwijfeld.
RTL-onderzoeksjournalist Koen de Regt noemt het getal ronduit bullshit. Het gaat daarbij volgens hem om het totale personeelsbestand bij Facebook dat zich met beveiliging en het bestrijden van desinfo bezighoudt.
Facebook adverteert paginagroot in de krant. Er wordt gesuggereerd dat, speciaal voor de Nederlandse verkiezingen, de teams die werken aan veiligheid zijn verdrievoudigd tot 35.000 man. Ik call BS. Dat is het aantal veiligheidsmedewerkers van FB wereldwijd, niet speciaal voor NL. pic.twitter.com/QamHexI0b5
— Koen de Regt (@koenderegt) February 27, 2021
De advertentie claimt dat ook niet met zoveel woorden, maar het lidwoord ‘de’ in de zin bij de komende verkiezingen uit de advertentie is bepaald ambigu. De link de advertentie onderin verwijst naar een persbericht van half februari.
Oud-journalist Martijn van Es ontrafelde de advertentie nog verder, in een lezenswaardig Twitter-draadje.
Deze advertentie staat morgen in de krant. Laten we hem even wat beter bekijken. pic.twitter.com/vzYzB4NRzP
— Martijn van Es (@martijn) February 26, 2021
Van Es komt op basis van enkele oudere artikelen op tussen de vijf, acht of maximaal tachtig Nederlandse leden die deel zouden uitmaken van Facebooks moderatieteam. De mensen op de foto in de advertentie blijken stockphoto-modellen uit de Getty-bibliotheek.
Facebook introduceerde in 2018 een heuse war room dat desinformatie rondom verkiezingen zou gaan bestrijden, maar in welke vorm die nog bestaat is onduidelijk. Bijna twee jaar geleden nodigde Facebook de pers uit om de Europese war room te komen bekijken. Daar hielden veertig mensen de activiteiten rond Europese parlementsverkiezingen in de gaten.
Of deze afdeling nog (in deze vorm) actief is, is onbekend. In september vorig jaar trok een door Facebook ontslagen datawetenschapper aan de bel, om te waarschuwen dat politieke manipulatie ondanks toezeggingen nog steeds mogelijk zou zijn.
Het is ook onduidelijk hoeveel mensen Facebook praktisch op Nederlandse verkiezingen hebben gezet. Vragen omtrent deze aantallen en de advertentie van afgelopen weekend staan nog uit. Als daar antwoord op komt, wordt dit artikel aangevuld.
Praat mee