— woensdag 7 september 2022, 13:10 | 0 reacties, praat mee

Kamervragen over AIVD-dossier onderzoeksjournalist Stella Braam

Sylvana Simons (BIJ1) tijdens een Kamer-debat, eerder dit jaar | Peter Hilz / ANP

UPDATE Tweede Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1) heeft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vragen gesteld over het decennia lang volgen van onderzoeksjournalist Stella Braam door inlichtingendienst BVD en het latere AIVD. Eind augustus stelde Kamerlid Renske Leijten (SP) ook vragen over dit onderwerp. Laatste wijziging: 7 september 2022, 13:51

Simons vroeg Bruins Slots hoe ze aankijkt tegen het ondergraven van bronbescherming door inlichtingendiensten.

“Bent u het eens dat het niet kunnen garanderen van bronbescherming een bedreiging is voor de democratische rechtsstaat omdat journalisten op deze wijze hun werk niet meer onafhankelijk uit kunnen voeren? Hoe ziet u dit in het licht van het feit dat bronbescherming al onmogelijk wordt als de AIVD gegevens verzamelt en dossiers bijhoudt van journalisten, ook zonder het toepassen van bijzondere opsporingsmiddelen?”, schrijft Simons.

Gisteren noemde de woordvoerder van de AIVD de gang van zaken rond Braam “niet heel handig”. Ronduit excuses kwamen er niet.

Het BIJ1-Kamerlid wil verder weten of de minister ervan op de hoogte is dat de AIVD vaker onrechtmatig handelt, zo ook met het verzamelen en langdurig opslaan van gegevens over gewone burgers.

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) constateerde afgelopen juni nog dat AIVD/MIVD de wettelijke bewaartermijn van verzamelde gegevens (maximaal anderhalf jaar, red.) hebben overschreden. Ook hebben verantwoordelijke ministers en diensten geen verlenging van die termijn aangevraagd, maar simpelweg de wettelijke termijn genegeerd.

De CTIVD gelastte de bewuste datasets alsnog te vernietigen.

Simons vraagt de minister een onderzoek te gelasten door CTIVD naar mogelijke onrechtmatige en onbehoorlijke gegevensverzameling van journalisten, mensenrechtenactivisten, advocaten en politici door de AIVD.

Eind augustus stelde SP-Kamerlid Renske Leijten ook vragen over de kwestie Braam. Ook Leijten vroeg aandacht voor de impact op bronbescherming, als inlichtingendiensten journalisten volgen. Leijten vroeg Bruins Slot verder of het staande praktijk is dat (onderzoeks)journalisten worden gevolgd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.