onderzoek covid en journalistiek

— vrijdag 30 december 2011, 15:25

AIVD overtreedt wet bij aftap telefoonverkeer

De Nederlandse opsporingsdiensten houden zich bij het aftappen van telefoonverkeer niet aan de wet. Privacy van mensen wordt geschonden, sommige mensen worden jarenlang afgetapt zonder enige noodzaak. Zo mag in eerste instantie alleen telefoonverkeer grootschalig worden afgetapt op metadata en niet op de inhoud van gesprekken. Dat gebeurt toch en dat is wettelijk niet toegestaan. Dat blijkt uit het toezichtrapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Doordat in veel gevallen waarin wordt gevraagd om taps te leggen niet goed wordt omschreven wat de ‘noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit’ is, kan de commissie niet goed beoordelen of sommige taps wel rechtmatig zijn gebeurd. Meer bij Webwereld.

Bekijk meer van

Tweede Kamer CTIVD AIVD
banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.