— woensdag 15 juni 2022, 11:55 | 1 reactie, praat mee

Inlichtingendiensten moeten gegevens over miljoenen burgers vernietigen

Het kantoor van de AIVD. - © ANP / Robin Lonkhuijsen

De inlichtingdiensten AIVD en MIVD moeten per direct stoppen met het bewaren van de gegevens van miljoenen Nederlanders. De gegevens zijn verzameld in vijf zogeheten ‘bulkdatasets’ en gaan voor het merendeel over personen naar wie de diensten geen onderzoek doen of zullen doen.

Dat heeft de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), toezichthouder op de geheime diensten, bepaald. Dat deed de CTIVD na klachten van Bits of Freedom, een stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. De AIVD en MIVD bewaarden de gegevens te lang en in strijd met de wet, blijkt uit het onderzoek van de CTIVD. Als gevolg daarvan moeten de datasets worden vernietigd. De inlichtingendiensten kunnen niet tegen de uitspraak in beroep.

De AIVD en MIVD mogen veel gegevens tegelijk verzamelen. Dit worden bulkdatasets genoemd. Maar informatie die niet relevant is voor het werk van de inlichtingendiensten, moet die direct worden vernietigd. De diensten mogen hele datasets als relevant bestempelen, en om die reden gegevens langer bewaren. De CTIVD vindt echter dat de beoordeling van de gegevens in de vijf bulkdatasets niet goed is uitgevoerd. “Inmiddels is de termijn uit de wet van anderhalf jaar voorbij. De AIVD en de MIVD mogen de vijf bulkdatasets daarom niet langer bewaren. Er zitten te veel gegevens in van mensen die niet relevant zijn (of worden) voor de onderzoeken van de AIVD en de MIVD.”

Bekijk meer van

MIVD Bits of Freedom AIVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 15 juni 2022, 13:29

Helaas !!! voor de burgers zullen deze diensten nooit hun data wissen sterker nog als ze deze wissen zullen ze er zeker wel ergens een back up van hebben en wie zegt de burger dat ze gewist worden dus heren en dames onderzoek journalisten maak er eens werk van en laat je niet met een smoesje het riet insturen.
Ben benieuwd wie van jullie volgend jaar die prijs krijgt voor de beste onderzoeksjournalistiek.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.