mgm nvj maart

— vrijdag 8 februari 2019, 10:57 | 0 reacties, praat mee

Saudische kroonprins zei ‘een kogel’ te gebruiken tegen Khashoggi

Saudische kroonprins zei ‘een kogel’ te gebruiken tegen Khashoggi
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Foto: ANP EPA / Fares Ghaith

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft in 2017 gezegd dat hij ‘een kogel’ zou gebruikten tegen journalist Jamal Khashoggi, als hij niet zou ophouden met zijn kritiek tegen Saudi-Arabië. Dat schrijft The New York Times. Volgens de Amerikaanse krant vertelde de kroonprins tegen een van zijn stafleden dat als Khashoggi niet op eigen houtje uit Saudi-Arabië zou vertrekken, dat dan maar met geweld moest gebeuren.

Het gesprek tussen de twee zou onderschept zijn door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Die ploegen momenteel jarenlange telefooncommunicatie van de kroonprins door. Khashoggi verdween op 2 oktober 2018 bij het Saudische consulaat in Turkije toen hij daar wat papierwerk rond een aanstaand huwelijk wilde afronden.

De Verenigde Naties (VN) doen momenteel onderzoek naar de moord. Donderdag verklaarde speciaal onderzoeker Agnes Callamard dat er bewijs is dat Khashoggi het slachtoffer werd van een brute misdaad “voorbereid en uitgevoerd door functionarissen van de staat Saudi-Arabië”. Daarbij verklaarde Callamard ook dat het Turkse onderzoek naar de moord “ernstig ondermijnd” en vertraagd werd door Saudische functionarissen.

Bekijk meer van

Jamal Khashoggi

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.