training eu starters

— woensdag 8 december 2021, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Verdachte van moord op journalist Khashoggi na dag vrijgelaten

Jamal Khashoggi in 2014. Hij werd in oktober 2018 vermoord en in stukken gezaagd in het Saudische consulaat in Istanbul.

UPDATE De man die dindag in Frankrijk werd opgepakt op verdenking betrokkenheid bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi is vrijgelaten. Dat meldt het Franse Openbaar Ministerie. Laatste wijziging: 9 december 2021, 11:47

De Saudische verdachte voldoet volgens justitie niet aan het arrestatiebevel dat Turkije had uitgevaardigd. Franse media melden dat er sprake is van een persoonsverwisseling omdat de man dezelfde naam heeft als de gezochte moordenaar.

De Franse politie had dinsdag een verdachte opgepakt, toen hij een vlucht wilde nemen op het Charles de Gaulle-vliegveld nabij Parijs. Ze deden dat op verzoek van Turkije, waar nog een actief onderzoek loopt naar de moord uit 2018. De autoriteiten dachten dat ze Khaled Aedh al-Otaibi hadden aangehouden. Hij is een van de vermeende leden van het commando dat de journalist op 2 oktober 2018 naar het Saudische consulaat in Istanbul lokte, waar hij om het leven werd gebracht.

Saudi-Arabië rondde in september 2020 een alom bekritiseerd eigen onderzoek naar de moord af. De arrestatie kan daarom niet anders zijn dan een persoonsverwisseling, aldus de Saudische ambassade in Parijs.

“Iedereen die iets met de zaak te maken had, zit hun straf uit, tweette de ambassade. “We verwachten zijn directe vrijlating”, aldus de ambassade over hun staatsburger. Het zou gaan om Khaled Aedh al-Oitabi, een voormalig lid van de Saudische koninklijke garde. Hij zou in het Saudische consulaat zijn geweest ten tijde van de moord en met andere daders naar Saudi-Arabië zijn teruggevlogen.

Agnès Callamard, die voor de Verenigde Naties de moord onderzocht en kroonprins bin Salman verantwoordelijk houdt voor de moord, zegt dat als het daadwerkelijk om al-Oitabi gaat, dat een schandalig signaal afgeeft.

“Als deze man ongehinderd de wereld rondreist, bewijst het dat het Saudische moordonderzoek een lege huls was”, stelt Callamard. Meer bij de Guardian

Laatste update: 9 december

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.