Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 2 november 2021, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Start Volkstribunaal voor de moord op journalisten; openingszitting online te volgen

Mexico: een hek met daaraan foto's van vermoorde journalisten. In december 2020 stond daar de teller op 120, wat Mexico een van de gevaarlijkste landen maakt om journalist te zijn. | AFP

Vandaag start in Den Haag de eerste hoorzitting van het Volkstribunaal voor de moord op journalisten, een initiatief van de Nederlandse persvrijheidorganisatie Free Press Unlimited (FPU), het Franse Reporters sans Frontières (RSF) en het Amerikaanse Committee to Protect Journalists (CPJ). Laatste wijziging: 2 november 2021, 15:58

De start van het tribunaal valt samen met de Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het feit dat moorden op journalisten zelden tot veroordelingen van opdrachtgevers en daders leiden. In gemiddeld acht van de tien moorden op journalisten gaan opdrachtgevers en daders vrijuit.

Sinds 1992 zijn ruim 1400 journalisten gedood. “Het aanhoudend hoge niveau van straffeloosheid houdt een cyclus van geweld tegen journalisten in stand en vormt een bedreiging voor de persvrijheid wereldwijd”, aldus de persvrijheidsorganisaties.

Het Volkstribunaal moet dit onrecht benadrukken maar ook familieleden en collega’s de kans geven te praten over de impact van deze moorden. De openingstoespraak wordt gehouden door het Britse Hogerhuis lid Helena Kennedy, verbonden aan het High Level Panel of Legal Experts on Media Freedom, een groep van gerenommeerde internationale juristen die belast zijn met het ontwikkelen van wettelijke kaders om mediavrijheid te beschermen.

De openingszitting is online te volgen:

De eerste zaken zijn ook al aangekondigd: de regeringen van Mexico, Sri Lanka en Syrïe worden aangeklaagd voor het falen om mensen te berechten voor de moorden op Miguel Ángel López Velasco, Lasantha Wickrematunge en Nabil Al-Sharbaji.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.