— woensdag 19 mei 2021, 11:05 | 0 reacties, praat mee

Rijxman: discussie over NPO-plannen “niet via het scherm”

Shula Rijxman wil dat bezwaren over NPO-voornemens intern besproken worden, niet via zendtijd van de programma's zelf | ANP

NPO-voorzitter Shula Rijxman heeft omroepen per brief verzocht te stoppen om vernieuwing in de programmering via hun eigen programma's te dwarsbomen. De Telegraaf heeft inzage gehad in die brief. Volgens Rijxman ontstaat er een sfeer waarbij mensen elkaar de maat nemen in de media. Laatste wijziging: 19 mei 2021, 11:06

Aangekondigde veranderingen in de NPO-programmering, teneinde een jonger publiek te trekken, leidden de laatste weken tot ophef. Mogelijke wijzigingen bij consumentenprogramma’s (onder meer in zendtijd en aantal afleveringen per jaar, red.) werden in uitzendingen zelf ter discussie gesteld.

Volgens netmanagers zijn die ingrepen hard nodig. Een ingreep bij het geschiedenisprogramma Andere Tijden werd na protest en een petitie onder lezers grotendeels teruggedraaid.

NPO-kopstukken voelden zich na alle ophef genoodzaakt in de media te reageren. “Het ís niet zo dat wij hier maar wat doen! Dat we maar wat schrappen! Dat gaat allemaal heel erg zorgvuldig”, stelt netmanager NPO 2 Gijs van Beuzekom in NRC. Hij zegt dat de kritiek op het beleid steekt.

De brief van Rijxman lijkt tegen die achtergrond verstuurd. Ze schrijft begrip te hebben dat programmaleiding en makers zich over keuzes willen uitspreken. “Maar dat daarvoor zendtijd van de publieke omroep wordt ingezet om een interne discussie over de hoofden van ons publiek met publieke privileges (geld, zendtijd en distributie) uit te vechten overschrijdt naar onze overtuiging de grens van het betamelijke”, aldus Rijxman.

Meningsverschillen moeten volgens Rijxman intern en niet “via het scherm” worden uitgevochten. BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox noemt het niet meer dan logisch dat programmakers in verzet komen, als een instituut als Kassa dreigt te worden gehalveerd. Meer bij De Telegraaf

Bekijk meer van

Shula Rijxman NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.