— vrijdag 10 juni 2022, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Rijxman handelde mogelijk in strijd met interne gedragsregels NPO

Shula Rijxman - © ANP / Hollandse Hoogte / Martijn Gijsbertsen

Voormalig NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman heeft mogelijk gehandeld in strijd met interne gedragsregels van de NPO. Rijxman maakte geen melding van haar privé-relatie met Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Volgens huidig NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang had haar voorganger dat wel moeten doen. Laatste wijziging: 10 juni 2022, 09:20

Dat meldt BNR Nieuwsradio. De radiozender bracht begin juni aan het licht dat het ministerie een klokkenluider van de NPO in de kou had laten staan, toen deze problemen met de salarisplafonds van presentatoren aankaartte. Hij sprak daarover met Hammersma, waarvan toen niet bekend was dat ze een persoonlijke relatie had met Rijxman.

“De NPO betreurt de gang van zaken voor de klokkenluider in kwestie. Klokkenluiders moeten altijd hun verhaal kwijt kunnen en van vertrouwelijkheid uit kunnen gaan”, liet Leeflang weten aan BNR. War de gedragscode betreft, zegt ze: “We gaan er bij de NPO vanuit dat bestuurders en alle andere omroepmedewerkers privé en zakelijk op een professionele manier scheiden in het geval van vriendschappelijke relaties. Ook buiten de werkvloer om. Dit staat ook in onze Gedragscode Integriteit Publieke Omroep.”

In de gedragscode is vastgelegd dat leden van de Raad van het Bestuur van de NPO in gevallen waarin mogelijk sprake is van belangenverstrengeling melding doen aan een compliance officer, een speciale vertrouwenspersoon. Leeflang over Rijxman: “Een overleg met de compliance officer voor advies was verstandig geweest. Iedere relatie die de schijn van belangenverstrengeling in zou zou kunnen dragen, dient gemeld te worden.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.