training eu starters

— maandag 17 mei 2021, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Consumentenprogramma’s Kassa en Radar flink op de schop door verjongingsplannen NPO

Presentatrice Amber Kortzorg van Kassa - © Kassa

Ook Kassa en Radar blijken niet veilig voor de vergaande verjongingsplannen van de NPO. Het consumentenprogramma van BNNVARA dreigt in 2022 bijna de helft van haar uitzendtijd te verliezen en zou in plaats van op zaterdag op maandag worden uitgezonden. Ook zou het afwisselend te zien zijn met Radar, dat volgend jaar dan vier afleveringen minder zou maken. "Onbegrijpelijk", aldus BNNVARA en AVROTROS. Laatste wijziging: 17 mei 2021, 09:09

Met de aanpassingen zou Kassa van 37 naar 20 afleveringen gaan. Het totale aanbod aan consumentenjournalistiek op NPO 1 gaat daarmee volgens de omroep van 1,5 uur naar 45 minuten per week, meldt het AD.

“Programma’s als Kassa en Radar kunnen uitsluitend bij de publieke omroep gemaakt worden en zijn van groot belang als tegenmacht in een goed functionerende democratie”, aldus Gert-Jan Hox, directeur content bij BNNVARA. “Rutte pleitte onlangs voor ‘een club die uitzoekt waar het misgaat tussen de overheid en burger’, dat is precies wat Kassa al 30 jaar doet.”

Ook de AVROTROS vindt het besluit van de NPO om consumentenprogramma’s Kassa en Radar afwisselend uit te zenden “onbegrijpelijk”. Dat laat een woordvoerder weten in een reactie. “In een tijd waarin de stem van de burger zo vaak niet gehoord wordt door instanties en bedrijven vinden wij het onbegrijpelijk dat de NPO consumentenjournalistiek wil halveren”, aldus de zegsman van de AVROTROS. “Met deze plannen laat de NPO opnieuw zien geen oog te hebben voor de behoefte van de samenleving en de kerntaken van de publieke omroep.”

De NPO is op dit moment bezig met de planning voor 2022 en stelt daarbij vernieuwing en het toekomstbestendig maken van de programmering centraal.

Volgens presentatrice Antoinette Hertsenberg heeft Radar juist veel jonge kijkers. “Je ziet dat wij in 2020 gemiddeld 220.000 kijkers hadden in de leeftijdsgroep 20-49 jaar, en daarnaast ontzettend veel in 50-plus, waarvan ik zeg: die vind ik niet per definitie oud. En die willen óók gewoon geïnformeerd worden, weten hoe het met hun pensioen zit.”

Volgens een NPO-woordvoerder is echter nog niets besloten. “We zijn in gesprek met AVROTROS en BNNVARA om te kijken of we met Radar en Kassa voordeel kunnen halen uit een bundeling van krachten”, aldus de woordvoerder. Dat gesprek is echter pas net begonnen; er zijn dus nog geen besluiten genomen.

Er is inmiddels een petitie gestart om de zendtijd van de twee programma’s te behouden. Deze is al ruim 54.000 keer ondertekend.

Andere Tijden
Het programma Andere Tijden was het eerste slachtoffer van de verjongingsdrang. Na overleg blijkt dat het programma doorgaat in en andere vorm. In een persbericht meldt omroep NTR dat het geschiedenisprogramma vanaf 2022 tien uitzendingen per jaar zal maken. Die worden uitgezonden om 20.25 uur op de maandagavond.

Per saldo krijgt Andere Tijden er uitzendtijd bij. De achttien afleveringen van 25 minuten op de late woensdagavond worden vervangen door tien uitzendingen van 50 minuten.

Meer bij AD / NOS / RTL Nieuws / NU.nl / Radar / BNNVARA

 

Bekijk meer van

Radar NPO Kassa BNNVARA AVROTROS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.