Onrust over verjongingsplannen NPO 1; netmanager Van Westerloo noemt koerswijziging onvermijdelijk

De NPO wil jonger publiek trekken op zender NPO 1. De plannen hebben gevolgen voor programma's als Radar en Opsporing Verzocht, die goed worden bekeken maar een te oud publiek trekken.
Opsporing Verzocht moest vorig jaar al wijzigingen accepteren, waaronder een later uitzendmoment, een langere zomerstop en een kortere lengte.
De kijker vaker naar internet verwijzen, is geen oplossing, zegt presentator Anniko van Santen in het AD. “Het werkt juist zo goed omdát we op NPO 1, ofwel de Eredivisie, zitten. Het programma geeft ook druk op de criminele wereld. De moeder van de boef zit ook te kijken.”
Radar (goed voor 1,5 miljoen kijkers per week, red.) moet 14 afleveringen minder maken. De resterende 24 afleveringen moeten zich bovendien op een jonger publiek richten. “Dat besluit viel ons heel rauw op het dak”, zegt presentator Antoinette Hertsenberg in het AD.
“Wanneer de journalistiek onder druk staat, is het moeilijk om te zien dat er kostbare zendtijd naar een programma gaat waar een paneltje van bekende Nederlanders in chocola staat te happen”, aldus Hertsenberg. Ze verwijst naar het programma Showcolade, met als voornaamste doel te raden of iets van cholocade is gemaakt.
Overigens is Omroep Max-directeur Jan het eens met kritiek op dat format. Het is te mager. Showcolade is volgens Slagter het is het laagst scorende programma onder vijftig plus bij Omroep MAX.
Netmanager Remco van Westerloo heeft begrip voor de onrust over de plannen, maar voorspelt dat NPO 1 zonder ingrijpen over tien jaar niemand meer onder de 50 jaar bereikt. “Nu al bestaat het kijkpubliek van NPO1 voor 80 procent uit 50-plussers. Tien jaar geleden was dat nog 70 procent.”
In de Volkskrant zegt Slagter dat de NPO ‘niet moet doordenderen’ in de verjongingsdrang. De missie van zijn omroep is nu eenmaal het bereiken van 50-plussers. Slagter: “Daar krijg ik gelukkig nog de ruimte voor. [..] Leeftijd mag geen criterium worden om programma’s af te wijzen.”
AVROTROS-directeur Eric van Stade wijst in de Volkskrant op de goedbezochte website van Radar, óók door jongeren. “Mijn indruk is dat de NPO onvoldoende let op onlineprestaties. En ik betwijfel of televisie nog wel de plaats is om jongeren te trekken.”
Hertsenberg zegt in het AD: “Natuurlijk willen wij ook meer jonge kijkers trekken. Maar hoe? Online bereiken we hen misschien wel het beste, maar wanneer Radar iets publiceert over slecht werkende spiraaltjes tellen die duizenden bezoekjes op onze website niet mee. We worden afgerekend op de kijkcijfers op lineaire televisie.” Meer bij AD / Volkskrant
Praat mee
1 reactie
Ronald Schutten, 6 mei 2021, 19:02
Sorry hoor, niet gehoord van vergrijzing?
Deze man staat geheel buiten de werkelijkheid.
De NPO moet juist kwalitatieve programma’s blijven maken en juist voor een publiek dat zich interesseert in verdieping en niet in oppervlakkig amusement om met de commerciëlen te kunnen concurreren.
Denkt hij nu echt dat jongeren massaal naar chocoladezooi gaan kijken. Dan heb je het echt niet begrepen. Als namelijk al die serieuze verdiepende prrogramma’s verdwijnen kijkt er echt geen hond meer naar de NPO. Is het soms een infiltrant van de commerciëlen die de NPO kapot wil maken?