— woensdag 31 maart 2021, 16:41 | 0 reacties, praat mee

Rijnmond gaat in de toekomst beveiligers meesturen naar Mieraskerk

Journalisten in gesprek met een kerkganger bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. - © ANP / Tobias Kleuver

Als de regionale omroep Rijnmond in de toekomst opnieuw verslaggevers naar de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel stuurt, dan worden die verslaggevers bijgestaan door beveiligers. Ook wanneer Rijmond verslag doet van andere gebeurtenissen in de Zuid-Hollandse gemeente, gaan er beveiligers mee.

Dat zegt Rijnmond-hoofdredacteur Alex Beishuizen tegen NU.nl. Zijn omroep maakt daarbij gebruik van hetzelfde beveiligingsbedrijf als de NOS. Beveiligers meesturen hoeft volgens Beishuizen gelukkig minder vaak dan de NOS. “Over het algemeen worden wij positief in de regio Rijnmond bejegend.”

De omroep kwam tot die beslissing nadat Rijnmond-verslaggever Jacco van Giessen zondagochtend bij een kerkdienst in Krimpen aan den IJssel werd aangevallen. Van Giessen maakte een reportage over de Mieraskerk, die ondanks de geldende coronamaatregelen zondag de deuren opende voor gelovigen. Een van de kerkgangers mishandelde de journalist, waarna Van Giessen werd geholpen door een beveiliger van de NOS. Zijn omroep wil dat de geweldpleger wordt berecht.

Wanneer er weer een verslaggever van Rijnmond naar de Mieraskerk gaat is niet bekend. Beishuizen zegt tegen NU.nl niet uit te sluiten dat het paasweekend aanleiding kan geven voor een nieuw verslag. Ook PowNed-directeur Dominique Weesie zegt tegen NU.nl dat het best mogelijk kan zijn dat de omroep beveiligers gaat inhuren als journalisten opnieuw verslag willen doen bij een kerk. Zondag werd verslaggever Mark Baanders aangevallen op Urk. Daarbij werd hij geschopt en reed een auto op hem in.

“We nemen weleens beveiligers mee naar demonstraties, zodat de verslaggever ogen in zijn rug heeft”, aldus Weesie. “Maar tegen dit soort excessen weet ik niet of het zal helpen. Het zou ook agressie kunnen opwekken. Het is lastig.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.