training eu starters

— dinsdag 30 maart 2021, 09:21 | 0 reacties, praat mee

Rijnmond wil berechting verdachte die verslaggever voor de kerk schopte openbaar

Kerkgangers komen aan bij de veelbesproken Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. De kerk zet de deuren weer open voor alle gelovigen - © Robin Utrecht / ANP

UPDATE De regionale omroep Rijnmond tekent bezwaar aan tegen het besluit van het Openbaar Ministerie om de zaak tegen de verdachte die zondag een verslaggever van de omroep aanviel in Krimpen aan den IJssel, tijdens een hoorzitting te behandelen. Dat betekent namelijk dat de verdachte niet voor de rechter komt en de hoorzitting niet openbaar is voor pers en publiek. Laatste wijziging: 2 april 2021, 08:35

De verdachte kan tijdens zo’n OM-hoorzitting hooguit een werkstraf of een geldboete krijgen.

“Misschien wil het OM deze zaak snel afdoen, maar dan bestaat er iets als snelrecht waarbij de zaak binnen enkele dagen voor de rechter kan komen. Het maatschappelijk belang is in dit geval heel groot. Dit is een aanslag op de vrije nieuwsgaring. De waakhondfunctie die een journalist heeft, kan op deze wijze niet voldoende tot zijn recht komen,” aldus de advocaat van Rijnmond, Frank van Ardenne.

De advocaat heeft daarom per brief bezwaar aangetekend tegen het besluit van het OM. “Ik denk dat de hoofdofficier van Justitie de belangen die op het spel staan, kan begrijpen en het verzoek zal honoreren”, zegt Van Ardenne. “Ik kan me niet voorstellen dat hij het verzoek afwijst. Mocht dat toch gebeuren, dan kunnen wij nog altijd een klacht indienen bij het gerecht, maar ik hoop dat het zover niet hoeft te komen.”

Zo’n zitting hoeft niet tot een langere strafeis te leiden, zegt van Ardenne. “Het probleem is dat je niet weet wat er gezegd wordt en dat willen de verslaggever Jacco van Giessen de hoofdredactie van Rijnmond wel weten. Daarom willen wij dat de zaak in de openbaarheid wordt behandeld. We willen weten wat de motieven zijn van de verdachte, gezien ook de impact die het heeft op de maatschappij en op Rijnmond zelf.”

De politie heeft inmiddels twee mannen uit Urk (26 en 28 jaar) aangehouden wegens de mishandeling. Ze hadden zich zelf bij de politie gemeld, laat de politie weten.

Ook voor het incident met de verslaggever van PowNed is een man van 35 aangehouden. De politie geeft aan graag in gesprek te gaan met het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ. Zij waren kritisch over het optreden van de politie tijdens de belaging van journalisten bij de kerk in Urk en in Krimpen aan de IJssel.

Vuurwerk
De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is vannacht beschadigd door vuurwerk. De politie houdt er rekening mee dat het voorval te maken heeft met wat er afgelopen weekeinde gebeurde bij de kerk. Meer bij Rijnmond

Lees ook:
Verslaggevers belaagd bij kerkdiensten Urk en Krimpen (29 maart 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.