persveilig seminar

— vrijdag 15 november 2019, 14:08 | 0 reacties, praat mee

PowNed wil blijven uitzenden op YouTube, mag niet van NPO

© Koen Suyk / ANP

PowNed heeft een advocaat in de arm genomen om te kijken wat de mogelijkheden zijn om eigen programma's op het eigen YouTube-kanaal te blijven uitzenden, meldt het AD. Sinds 1 oktober mogen omroepen op hun eigen kanalen niet meer dan twee minuten materiaal uitzenden van programma's die op televisie zijn geweest. De volledige programma’s zijn exclusief ondergebracht op het YouTube-kanaal van NPO 3. Laatste wijziging: 18 november 2019, 08:53

De omroep is boos over de maatregel. In het AD zegt Dominque Weesie, voorzitter van PowNed: “Naar #Onrecht keken online ruim één miljoen mensen. Het YouTube-kanaal van NPO 3 Extra is sinds onze video’s verdriedubbeld. Je kunt niet eens zien dat wij de afzender zijn. Zelfs een logo ontbreekt. Te bizar voor woorden. Materiaal dat met belastinggeld is geproduceerd, wordt nu verstopt voor jongeren. We hebben voorgesteld om én én te doen, dus op beide kanalen, maar daar wil de NPO niet aan. De NPO heeft gedreigd onze uitzendlicentie in te trekken, maar de politiek zei meteen: daar gáát de NPO niet over.”

De NPO laat weten dat het niet meer of minder doet dan zijn wettelijke taak uitvoeren. De Mediawet bepaalt dat de NPO over de distributie gaat. Volgens de NPO kan PowNed zich wel profileren op het NPO 3-YouTubekamaal en kan het zelfs een apart kanaal aanvragen voor #Onrecht, alleen heeft het dat niet gedaan.

Welke maatregelen genomen gaan worden, kan advocaat mr. J. Van den Brink nog niet zeggen. Dat heeft de NPO de omroep al wel laten weten. De sancties staan in de Mediawet (artikel 2.157 en artikel 2.33). Die komen er op neer dat het budget met 15 procent kan worden gekort of dat de minister kan worden gevraagd de zendtijd in te trekken.

Van den Brink over de huidige wet: “Nu omroepen niet meer zelf mogen uitzenden, worden ze in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Ze hebben bestaansrecht door de doelgroep die wordt gediend. Om een bepaalde hoek van de samenleving te vertegenwoordigen. Dat gaat niet als de NPO alles naar zich toetrekt. Zo gaan alle karakters van de omroepen verdwijnen. Dat gaat tegen de wet in, die voorschrijft dat er pluriformiteit moet zijn. Dit zal effect hebben op alle omroepen, maar treft PowNed het hardst vanwege dat online bereikt. Voor deze omroep kan deze maatregel dodelijk zijn omdat het zo het contact met de achterban verliest. Dit kan het einde van PowNed betekenen. Ze kunnen niet meer bepalen wanneer iets geplaatst wordt en hoe. De NPO heeft de taak om te coördineren en niet te elimineren.”

De omroep kan bij de geschillencommissie van de NPO protest aantekenen en vervolgens naar de bestuursrechter stappen.

Bekijk meer van

PowNed NPO Dominique Weesie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.