banner festival 23

— maandag 29 maart 2021, 08:20 | 0 reacties, praat mee

Verslaggevers belaagd bij kerkdiensten Urk en Krimpen

Journalist van RTV Rijnmond krijgt klappen van een kerkganger in Krimpen aan de IJssel - © Tobias Kleuver

UPDATE Bij de kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel zijn zondag verslaggevers aangereden, aangevallen, gefilmd, gefotografeerd en bedreigd. Ze waren daar omdat de kerken open waren, ondanks dringende oproepen om kerkdiensten vanwege corona digitaal te houden. Laatste wijziging: 2 april 2021, 08:34

In Urk, bij de Sionkerk, werd de situatie grimmig. Meerdere journalisten zijn gefilmd, gefotografeerd en verbaal bedreigd: “We nemen jullie straks te grazen.” De auto van een Stentor-verslaggever werd besmeurd met eieren.

En een journalist van Omroep PowNed werd opzettelijk in zijn nek gehoest en kreeg drie trappen tegen zijn onderlichaam. Kort daarna reed een automobilist in op de verslaggever die op dat moment in een parkeervak stond. Directeur Dominique Weesie zegt dat PowNed aangifte gaat doen van het incident.

De politie heeft in Urk bewust niet ingegrepen toen de journalist van Omroep PowNed werd getrapt en er op hem werd ingereden. “Om escalatie te voorkomen is in deze specifieke situaties niet direct ingegrepen, maar ervoor gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen”, laten de gemeente Urk, de politie en het OM in een gezamenlijke verklaring weten.

Krimpen aan de IJssel
En in Krimpen aan den IJssel gaf een kerkganger bij de Mieraskerk een verslaggever van de regionale omroep Rijnmond een trap en een klap. Hij is aangehouden.

Journalisten hadden echter weg moeten blijven bij de druk bezochte kerkdiensten zondag, meldt de fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie in de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop. Elias van Belzen noemt de journalist een sensatiezoeker.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt de verklaring van de gemeente Urk, de politie en het Openbaar Ministerie niet te accepteren, dat om escalatie te voorkomen in deze specifieke situaties niet direct is ingegrepen. “De journalistiek is een fundament van onze democratie en moet niet alleen in woorden of achteraf, maar vooral ook ter plekke, als het erop aankomt, worden beschermd.”

Ferd Grapperhaus, demissionaire minister van Justitie, zegt in een schriftelijke reactie de situatie zo snel mogelijk te willen bespreken met de koepelorganisatie voor kerken (CIO). “Persvrijheid is een groot goed in Nederland en onafhankelijke journalistiek is noodzakelijk voor een democratische rechtstaat.” Meer bij de NOS / RTV Rijnmond / AD / De Stentor / RTL Nieuws

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.