Verslaggevers belaagd bij kerkdiensten Urk en Krimpen

UPDATE Bij de kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel zijn zondag verslaggevers aangereden, aangevallen, gefilmd, gefotografeerd en bedreigd. Ze waren daar omdat de kerken open waren, ondanks dringende oproepen om kerkdiensten vanwege corona digitaal te houden.
In Urk, bij de Sionkerk, werd de situatie grimmig. Meerdere journalisten zijn gefilmd, gefotografeerd en verbaal bedreigd: “We nemen jullie straks te grazen.” De auto van een Stentor-verslaggever werd besmeurd met eieren.
En een journalist van Omroep PowNed werd opzettelijk in zijn nek gehoest en kreeg drie trappen tegen zijn onderlichaam. Kort daarna reed een automobilist in op de verslaggever die op dat moment in een parkeervak stond. Directeur Dominique Weesie zegt dat PowNed aangifte gaat doen van het incident.
Ik mag hopen dat die bmw-rijder straks dus wel opgepakt wordt? @politienopurk @persveilig Kerkbezoekers in Urk en Krimpen a/d IJssel belagen journalisten, een aanhouding /via @NOS https://t.co/3urkHRFAp3
— thomas bruning (@thomasbruning) March 28, 2021
De politie heeft in Urk bewust niet ingegrepen toen de journalist van Omroep PowNed werd getrapt en er op hem werd ingereden. “Om escalatie te voorkomen is in deze specifieke situaties niet direct ingegrepen, maar ervoor gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen”, laten de gemeente Urk, de politie en het OM in een gezamenlijke verklaring weten.
Wat een totale nonsens. Gewoon oppakken die gasten. En wel nu! Aangifte is al gedaan, maar uit angst voor escalatie op dag des heren wordt er even niets ondernomen. OM ga je schamen! https://t.co/ROtJj9aAWi
— Dominique Weesie (@dweesie) March 28, 2021
Krimpen aan de IJssel
En in Krimpen aan den IJssel gaf een kerkganger bij de Mieraskerk een verslaggever van de regionale omroep Rijnmond een trap en een klap. Hij is aangehouden.
Journalisten hadden echter weg moeten blijven bij de druk bezochte kerkdiensten zondag, meldt de fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie in de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop. Elias van Belzen noemt de journalist een sensatiezoeker.
Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker.
— Elias van Belzen (@EliasvanBelzen) March 28, 2021
Dit raadslid heeft nog een lesje persvrijheid en persveiligheid nodig….
— PersVeilig (@persveilig) March 28, 2021
SGP-raadslid na kerkrel: ‘Sensatiezoekende’ journalist moet ‘wegblijven’ https://t.co/cDgvaJu52K
Het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt de verklaring van de gemeente Urk, de politie en het Openbaar Ministerie niet te accepteren, dat om escalatie te voorkomen in deze specifieke situaties niet direct is ingegrepen. “De journalistiek is een fundament van onze democratie en moet niet alleen in woorden of achteraf, maar vooral ook ter plekke, als het erop aankomt, worden beschermd.”
Ferd Grapperhaus, demissionaire minister van Justitie, zegt in een schriftelijke reactie de situatie zo snel mogelijk te willen bespreken met de koepelorganisatie voor kerken (CIO). “Persvrijheid is een groot goed in Nederland en onafhankelijke journalistiek is noodzakelijk voor een democratische rechtstaat.” Meer bij de NOS / RTV Rijnmond / AD / De Stentor / RTL Nieuws
Praat mee