— vrijdag 3 juli 2015, 17:25 | 0 reacties, praat mee

Reuters betaalt familie Molhem Barakat bijna ton

Persbureau Reuters heeft de familie van de omgekomen Syrische freelance fotograaf Molhem Barakat (17) 95.000 euro betaald. Dat zegt Alaa Abdulfatah, die zich inzet voor de berichtgeving over Syrië in Nederland. Zij is een goede bekende van de familie Barakat. Laatste wijziging: 9 juli 2015, 11:06

De nabestaanden kregen eerst vijfduizend dollar overgemaakt, en kort daarna honderdduizend dollar. Omgerekend is dat circa 95.000 euro.

Een familielid bevestigt op Facebook dat Reuters heeft geholpen en dat ze veilig zijn. Meer zegt hij niet. Het persbureau heeft bedongen dat de familie niet met de media praat. Reuters zou bang zijn voor precedentwerking. Zegsman David Crundwell van Reuters doet er het zwijgen toe.

Molhem Barakat kwam in december 2013 om het leven tijdens gevechten tussen rebellen en regeringstroepen in zijn woonplaats Aleppo. Ook zijn oudere broer Mustafa, die Molhem vaak begeleidde, sneuvelde. Mustafa werkte niet voor Reuters.

Volgens Abdulfatah was een artikel op Villamedia eind vorig jaar van doorslaggevende betekenis in de juridische afwikkeling. Dat was een jaar na de dood van Barakat. Reuters meldde toen dat het zich blijvend zal inzetten om financiële steun te verlenen aan de familie.

Abdulfatah: “Er was eerder een contract over een vergoeding getekend. Reuters liet de afhandeling echter doodbloeden. De media-aandacht ebde weg. Er was ook geen contact meer met de familie. Na de toezegging van Reuters eind vorig jaar is het overleg hervat. De familie kan nu een nieuw leven opbouwen in Turkije. De ouders zijn een winkeltje begonnen. Hun overige drie kinderen gaan naar school.”

Molhem Barakat was kostwinner. Hij werkte pas zeven maanden als oorlogsfotograaf toen hij en zijn broer werden doodgeschoten door het regeringsleger. Zijn dood zorgde wereldwijd voor veel ophef. Onduidelijk bleef of de jongen ooit een contract heeft ondertekend en of hij op de risico’s was gewezen door Reuters en voldoende getraind was. Bovendien was hij minderjarig.

Reuters wilde destijds niet ingaan op vragen, omdat het andere (foto)journalisten in gevaar zou brengen. Hoofdredacteur Stephen Adler zei dat het incident Reuters ertoe verplicht om zich “nog meer in te zetten voor de veiligheid en het welzijn van journalisten en stringers in conflictgebieden.”

De Amerikaanse journalist Corey Pein hield Reuters verantwoordelijk voor de dood van Barakat. Volgens hem handelde het persbureau in strijd met zijn eigen veiligheidsregels, zoals die zijn vastgelegd in een handboek.
Reuters heeft Barakat niet afgeraden om foto’s te maken van de gevechten rondom het Al-Kindi ziekenhuis, stelt Abdulfatah. “Dat heeft een vriend van Molhem mij verteld. Molhem voelde zich aangemoedigd en gesteund door Reuters.” De chef van de beeldredactie in Libanon, Syrië en Jordanië, Jamal Saidi, reageert niet op vragen.

Molhem was aanvankelijk van plan om toe te treden tot een aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep in Syrië. Niet uit overtuiging, maar vanwege economische motieven. Het leverde hem een gegarandeerd inkomen op, meldde journaliste Hannah Lucinda Smith op haar blog. 

De tiener werd echter afgewezen, omdat hij de verplichte motivatietesten niet doorstond. Daarna wendde hij zich tot Reuters dat hem professionele fotoapparatuur leverde.
Abdulfatah: “Dit is iets waar Reuters niet over wil praten, omdat het schadelijk kan zijn voor haar reputatie.”

Volgens een gevluchte Syrische fotograaf zet Reuters burgers in als fotograaf bij afwezigheid van professionele (foto)journalisten.

Eind mei werd de Syrische fotograaf Hosam Katan neergeschoten in Aleppo tijdens werkzaamheden voor Reuters. Het persbureau maakte daar geen melding van. Katan werd overgebracht naar een ziekenhuis in Turkije en zou aan de beterende hand zijn.

De fotograaf laat via Facebook weten dat hij niet in staat is om de media te word te staan. Zegsman Crundwell bevestigt hij dat Katan is neergeschoten en werkt voor Reuters.

Abdulfatah kocht vorig jaar juni de camera van Molhem Barakat. De familie bood die vanwege financiële problemen te koop aan op Facebook.

Daarop bezocht ze de familie in Turkije en bouwde een vertrouwensband op.

Volgende week vertrekt ze opnieuw naar Istanbul om de camera terug te brengen. “De financiële nood is geledigd. Bovendien vormt de camera een te zware emotionele belasting. De bloedspatten zitten er nog op.”
Toch gaat ze de camera eenmalig gebruiken voor een reportage. “Ik ga in Den Haag portretten maken van alleen maar blije mensen, als teken van hoop.”

Bekijk meer van

Reuters Molhem Barakat

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.