word studentlid

— woensdag 25 augustus 2021, 09:08 | 0 reacties, praat mee

Reuters: fotograaf Siddiqui bleef achter op slagveld door misverstand

Reuters: fotograaf Siddiqui bleef achter op slagveld door misverstand
De kist met stoffelijke resten van fotograaf Danish Siddiqui, met het PRESS-vest waarin hij werd gevonden. Reuters heeft zijn laatste momenten uitvoerig gereconstrueerd. | Sanaullah Seiam / Xinhua

Persbureau Reuters heeft een uitgebreide reconstructie gemaakt van de laatste momenten van fotograaf Danish Siddiqui, die op 16 juli van dit jaar omkwam in Afghanistan. De Reuters-fotograaf is op het slagveld achtergelaten, vermoedelijk door een misverstand. Laatste wijziging: 25 augustus 2021, 15:41

Siddiqui was gewond en werd verzorgd door een veldarts. Er was nog een andere commando bij hen, toen het onder vuur liggende konvooi vertrok. Volgens een hoge militair is het duidelijk dat iedereen dacht dat de drie zich weer bij het konvooi van zo’n honderd voertuigen hadden gevoegd. Vier soldaten die bij de gevechten aanwezig waren bevestigen dat tegenover Reuters.

Siddiqui, die in 2018 een Pulitzerprijs kreeg voor zijn werk, vertelde zijn werkgever kort voor zijn overlijden dat hij in zijn arm was geraakt door granaatscherven. Volgens een chauffeur zouden de drie mannen zijn geraakt toen ze een Humvee-voertuig probeerden te bereiken en zijn ze voor dood achtergelaten.

Na de gevechten werden de lichamen van Siddiqui, de veldarts en de commando gevonden. Het lichaam van Siddiqui bevatte diverse kogelwonden en volgens eerste berichten zou een legervoertuig over hem zijn gereden, maar een Taliban-woordvoerder ontkent dat het lichaam later is geschonden.

“Alle wonden dateren van vóór Taliban-strijders het lichaam vonden”, aldus de woordvoerder. De geruchten dat er daarna opzettelijk over Siddiqui is gereden om zijn lijk verder te verminken is een leugen, aldus de Taliban. Toen het lichaam van Siddiqui werd gevonden droeg hij nog zijn PRESS-vest.

Een officier van het Afghaanse leger heeft volgens Reuters nog naar de telefoon van Siddiqui gebeld, maar die werd beantwoord door een Taliban-strijders, die klaagde dat het Afghaanse leger “Indiërs tegen ons laat vechten”. Toen de officier hem vertelde dat Siddiqui een journalist is, vertelde de strijder dat de fotograaf al was gedood. Meer bij Reuters: Final Assignment

Bekijk meer van

Reuters Danish Siddiqui

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.