Jodal

— donderdag 19 november 2015, 15:05 | 1 reactie, praat mee

Reuters verbiedt aanleveren foto’s in raw-formaat

Jason Reed / EPA

Persbureau Reuters gaat het freelance fotografen verbieden nog langer materiaal in het zogeheten raw-formaat aan te bieden. Enkel materiaal in jpg-formaat dat door de camera zelf werd gegenereerd en opgeslagen wordt nog geaccepteerd. Laatste wijziging: 19 november 2015, 15:11

Volgens het Britse Ars Technica, dat een memo van Reuters citeert, is het besluit om twee redenen genomen: raw-bestanden moeten door de fotograaf (of het bureau) nog eens worden bewerkt, wat bij brekend nieuws onnodig veel tijdverlies oplevert. De tweede reden is dat raw te veel ruimte laat voor manipulatie achteraf.

Foto’s moeten de realiteit weergeven, aldus een Reuters-woordvoerder. “Onze foto’s moeten van hoogste esthetische kwaliteit zijn, maar ons doel is niet om het nieuws artistiek te interpreteren.”

Raw-bestanden, zoals de naam doet vermoeden, bevatten alle ruwe informatie die de foto-sensor heeft opgevangen. Het maakt het mogelijk om achteraf nog aanpassingen te doen in kleurbalans of bijvoorbeeld schaduwen sterker dan wel zwakker te maken. Fotografen hebben begrip voor de stap, maar vrezen wel beroerdere foto’s, door het inflexibelere jpg-formaat - waar bewerkingen de hele foto beïnvloeden. Meer bij Ars Technica

Bekijk meer van

Reuters

Praat mee

1 reactie

Jan Everhard, 19 november 2015, 17:21

Het lijkt erop dat Reuters roomser dan de Paus is geworden en dat het vertrouwen in freelance collega’s die voor Reuters werken afgenomen is. Het lijkt er ook op dat de werkdruk zo is toegenomen dat Reuters fotografen geen tijd gegund wordt om hun foto’s te bewerken en het lijkt er ook op dat Reuters genoegen neemt met de kwaliteit van de door de camera’s gegenereerde JPEG’s. Of wil Reuters het werk van de fotojournalisten verlichten door de beeldbewerking zelf op de redactie uit te voeren? Ik hoop dat Reuters een duidelijker uitleg zal geven over deze stap.
Jan Everhard, fotojournalist.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.