— maandag 11 november 2019, 09:54 | 0 reacties, praat mee

Reorganisatie bij BDU

© Nils van Houts / ANP

Koninklijke BDU moet om verschillende redenen reorganiseren en er verdwijnen, bovenop de recente 34 arbeidsplaatsen door het faillissement van de huis-aan-huisbladentak in Noord-Holland, nu nog eens 33 arbeidsplaatsen. Laatste wijziging: 12 november 2019, 08:40

BDUlokalemedia had net voor het faillissement, 16 september jongstleden, vijftien lokale krantentitels verkocht aan uitgeverij Rodi Media. Maar de curator was van mening dat de medewerkers ook onderdeel van die verkoop hadden moeten zijn. “Deze door de curator aan de overdracht van de uitgaverechten verbonden consequentie was voor Rodi Media onaanvaardbaar. Daarom moest besloten worden om de overdracht van de uitgaverechten ongedaan te maken,” meldt BDU in een nieuwsbrief.

Afgesproken is dat uitgaverechten van de door BDUlokalemedia Noord Holland geëxploiteerde titels voorlopig bij de BDU “op de plank blijven liggen”. Dat wil zeggen dat zij niet meer geëxploiteerd zullen worden en ook niet aan derden verkocht zullen worden. Bij het faillissement van BDUlokalemedia Noord-Holland gingen al 34 arbeidsplaatsen verloren.

De nieuwe reorganisatieronden komt omdat het faillissement van het bedrijf ook impact had op BDUprint, BDUlokalemedia (Barneveld) en Koninklijke BDU Holding. Vanuit BDUlokalemedia en Koninklijke BDU Holding werden namelijk diensten verleend aan BDUlokalemedia Noord-Holland. Door het faillissement werden in de andere bedrijven van de BDU ook medewerkers boventallig.

Daarnaast speelt ook de recente aan- en verkoop van lokale nieuws- en huis-aan-huisbladen tussen BDU Media en DPG Media en rol. De bedrijven hadden in oktober al een aantal regionale huis-aan-huisbladen uitgewisseld, nu blijken er in januari 2020 nog meer bladen van eigenaar te verwisselen. En ook dat heeft consequenties voor het bedrijf.

BDUmedia koopt namelijk de uitgaverechten van De Merwestreek, Gorcumse Courant, De Nieuwsbode Heuvelrug, Puttens Weekblad, Edese Post en Trefpunt Houten van DPG Media. En de BDU-titels Nieuwsblad Geldermalsen.nl, Culemborgse Courant.nl, Stad Tiel.nl, Stad Buren.nl, Veenendaalse Krant.nl, Het Kontakt Harderwijk.nl en Het Kontakt Ermelo.nl gaan over naar DPG Media. De jongste overeenkomst tussen beide uitgevers wordt 1 januari van kracht.

Door deze gebeurtenissen wordt het aantal arbeidsplaatsen bij de BDU met nog eens 33 verminderd, in totaal gaat het dus om 67 arbeidsplaatsen. “Voor een deel kan deze vermindering worden gerealiseerd door het beëindigen van een aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Maar het is ook nodig om de dienstverbanden van een aantal medewerkers in vaste dienst op te zeggen.”

BDUMEdia verwacht overigens met de aankoop van de nieuwe titels een sterkere marktpositie in Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Gorinchem, Utrechtse Heuvelrug, Putten, Ede en Houten te krijgen.

Over 2019 verwacht de Koninklijke BDU een negatief resultaat gaan behalen. “De maandresultaten zijn achtergebleven op de begrotingen, terwijl het faillissement van BDUlokalemedia en de reorganisatie in de overige bedrijven eenmalige extra kosten met zich meebrengen.” Het streven is om in 2020 geen verlies te leiden. Aan deze zogeheten “nulbegroting” wordt momenteel gewerkt.

Lees ook:
Het zit de huis-aan-huis­bladen niet mee (5 november 2019)
Rodi Media overweegt aankoop BDU-kranten terug te draaien (3 oktober 2019)
Curator start onderzoek naar verkoop BDU-titels (27 september 2019)
Rodi Media verkoopt twee huis-aan-huisbladen aan BDUmedia (24 september 2019)
Noord-Hollandse huis-aan-huisbladen BDU naar Rodi Media (20 september 2019)
BDUmedia staakt per direct activiteiten in Noord-Holland (16 september 2019)
Forse veranderingen bij regiotitels BDU en De Persgroep (3 september 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.