Lokale kranten Verenigde Staten ‘op sterven na dood’
Lokale kranten in de Verenigde Staten lijken ten dode opgeschreven, blijkt uit een omvangrijke analyse in Het Financieele Dagblad (FD). In de laatste zestien jaar ging één op de vijf failliet, en overblijvers zijn vooral interessant voor beleggingsfondsen, voor nog één laatste uitknijp-ronde.
Dat bestaat vooral uit bezuinigen, ontslagen en afromen van winsten. Het vastgoed van de kranten, vaak historische kantoorpanden op toplocaties, gaat meestal direct in de verkoop.
Deze beleggingsfondsen hebben geen bijzondere liefde voor het journalistieke product, maar zien in noodlijdende kranten nog mogelijkheid voor flinke winst op korte termijn. “Het nieuwe type eigenaar is niet gericht op langdurig voortbestaan van de krant”, aldus Joel Kaplan, hoogleraar journalistiek aan Syracuse University.
Het aantal werkplekken in de regionale journalistieke sector is de afgelopen zestien jaar met tienduizenden banen afgenomen. De kranten hebben de sprong naar digitaal vaak gemist en worden flink geraakt door de verschuiving van advertentie-inkomsten van print naar online.
De kans dat lokale kranten, nadat de beleggingsfondsen weer zijn vertrokken, meer onbaatzuchtige eigenaren zullen treffen blijkt in de praktijk klein. Het FD merkt op dat vaak weinig resteert dan een website met minimale bezetting. Meer bij FD
Lees Ook:
Amerikaanse dagbladuitgever McClatchy vraagt uitstel van betaling aan
Journalisten Chicago Tribune vragen om nieuwe eigenaar
Los Angeles Times verkocht aan miljardair-filantroop
Praat mee