word studentlid

— donderdag 12 maart 2020, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Lokale kranten Verenigde Staten ‘op sterven na dood’

Lokale kranten in de Verenigde Staten lijken ten dode opgeschreven, blijkt uit een omvangrijke analyse in Het Financieele Dagblad (FD). In de laatste zestien jaar ging één op de vijf failliet, en overblijvers zijn vooral interessant voor beleggingsfondsen, voor nog één laatste uitknijp-ronde. Laatste wijziging: 12 maart 2020, 12:33

Dat bestaat vooral uit bezuinigen, ontslagen en afromen van winsten. Het vastgoed van de kranten, vaak historische kantoorpanden op toplocaties, gaat meestal direct in de verkoop.

Deze beleggingsfondsen hebben geen bijzondere liefde voor het journalistieke product, maar zien in noodlijdende kranten nog mogelijkheid voor flinke winst op korte termijn. “Het nieuwe type eigenaar is niet gericht op langdurig voortbestaan van de krant”, aldus Joel Kaplan, hoogleraar journalistiek aan Syracuse University.

Het aantal werkplekken in de regionale journalistieke sector is de afgelopen zestien jaar met tienduizenden banen afgenomen. De kranten hebben de sprong naar digitaal vaak gemist en worden flink geraakt door de verschuiving van advertentie-inkomsten van print naar online.

De kans dat lokale kranten, nadat de beleggingsfondsen weer zijn vertrokken, meer onbaatzuchtige eigenaren zullen treffen blijkt in de praktijk klein. Het FD merkt op dat vaak weinig resteert dan een website met minimale bezetting. Meer bij FD

Lees Ook:
Amerikaanse dagbladuitgever McClatchy vraagt uitstel van betaling aan
Journalisten Chicago Tribune vragen om nieuwe eigenaar
Los Angeles Times verkocht aan miljardair-filantroop

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.