persveilig seminar

— donderdag 13 februari 2020, 16:15 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse dagbladuitgever McClatchy vraagt uitstel van betaling aan

Een van de kranten van McClatchy - © Robert Sullivan / AFP

McClatchy, de tweede grootste dagbladuitgever van Amerika, heeft surseance aangevraagd. McClatchy geeft zo'n 30 lokale kranten uit. Laatste wijziging: 13 februari 2020, 16:15

De uitgever, opgezet in 1857, bezit prominente lokale kranten zoals de Miami Herald, de Kansas City Star en Sacramento Bee. Diverse kranten hebben belangrijke journalistieke prijzen gewonnen. Daarnaast heeft het bedrijf nog 24 andere publicaties in veertien staten.

Het 163-jarige familiebedrijf heeft bescherming aangevraagd onder de zogeheten ‘Chapter 11’ van de Amerikaanse faillissementswetgeving, dat een bedrijf ademruimte geeft om te herstructureren. McClatchy hoopt 60 procent van zijn schuld te elimineren en “veel van zijn pensioenverplichtingen af te schaffen” en het bedrijf klaar te maken voor “een digitale toekomst.” Volgens topman Kevin McClatchy, “is de schaal van het 75-jaar oude pensioenplan, met tien gepensioneerden op elke werknemer, een afspiegeling van een ander economisch tijdperk”.

McClatchy verwacht over het vierde kwartaal een omzet van 183,9 miljoen dollar, 14 procent minder dan een jaar eerder. De omzet over 2019 is naar verwachting 12,1 procent lager dan in 2018. Dat zou betekenen dat de inkomsten van de uitgever zes opeenvolgende jaren zijn gedaald.

De afgelopen jaren zijn er al veel ontslagen geweest. Uit de meest recente cijfer blijkt dat McClatchy eind 2018 3.500 medewerkers in dienst had. Vijf jaar eerder was dat twee keer zo veel. 

De lokale krantenindustrie wordt geplaagd door ontslagen, en de afgelopen jaren zijn er verschillende worstelende publicaties verkocht aan hedge funds. Gannet, de grootste uitgever van Amerika is recent ook overgenomen. Meer bij NBC News / The Hill / CNN / Miami Herald

Lees ook:
Journalisten Chicago Tribune vragen om nieuwe eigenaar (20 januari 2020)
In Amerika ontstaat een nieuwe dagbladenreus na fusie van krantenuitgevers (6 augustus 2019)
Actiegroep wil The Denver Post kopen (13 april 2019)

Bekijk meer van

McClatchy

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.