— woensdag 26 oktober 2016, 10:51 | 1 reactie, praat mee

Redactie Telegraaf: niet nog meer bezuinigen

De redactie van De Telegraaf wil op korte termijn niet nog meer bezuinigen. Ook is er zware kritiek op de directie van de Telegraaf Media Groep (TMG). De redactie heeft 'ernstige twijfels over de koers die de Raad van Bestuur vaart.' De directie wordt verweten alleen te investeren in vage digitale initiatieven die alleen maar geld kosten en niet in de krant en haar site. Laatste wijziging: 26 oktober 2016, 10:55

De kritiek en de weigering meer arbeidsplaatsen in te leveren zijn dinsdag tijdens een plenaire vergadering vastgelegd in twee moties. Eerder dit jaar heeft de redactie al fors ingeleverd en de grens is nu bereikt, aldus de journalisten.

Dick Springer, voorzitter van de redactieraad van De Telegraaf, wil wel bevestigen dat de vergadering er was, maar niet wat er is besloten. Beide moties zijn evenwel in handen van Villamedia.

In juli werd bekend gemaakt dat de TMG-vestiging in Alkmaar wordt gesloten en de centrale redactie van de regionale kranten (NoordHollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad) naar Amsterdam verhuist.

De directie wil ook dat de redacties van De Telegraaf en de regionale kranten feitelijk in elkaar worden geschoven om zo geld te besparen. Nu al plaatsen de regionale kranten artikelen uit De Telegraaf.

De hoofdredacties van beide kranten is gevraagd met een plan te komen, vertelt Peter Schat, voorzitter van de redactieraad van de regionale kranten. Onduidelijk is hoeveel arbeidsplaatsen daarbij gaan vervallen. ‘Het is een beetje het kip en het ei. Ik weet niet of de directie een getal heeft genoemd of dat het voortvloeit uit het plan van de hoofdredacties.’

Voorlopig is het dus wachten op het plan van de hoofdredacties. Schat: ‘Dat kan best een puzzel worden, want wij voelen niets voor een integratie. Het wordt heel lastig om twee onafhankelijke redacties met twee statuten in elkaar te laten op gaan. Wij zien meer in samenwerking. En wij vinden dat dat zonder banenverlies bij ons gepaard moet gaan. Wat dat betreft zitten we er blijkbaar hetzelfde in als De Telegraaf-redactie.’

Het is de bedoeling dat de verhuizing van de Alkmaarse redactie rond 1 januari plaatsvindt. Schat denkt niet dat er dan al duidelijkheid is over de manier waarop wordt samengewerkt.

De redactie van De Telegraaf keerde zich dinsdag ook tegen de benoeming van een journalistiek directeur bij TMG. Het is strijdig met het redactiestatuut. Het idee wordt in een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad geopperd door de directie. Naar verluidt zou dat plan al weer in de prullenbak liggen.

Eerder dit jaar liet Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, zich ook al kritisch uit over het beleid van de directie. Hij hekelde toen, net als zijn redactie nu, de houding van de directie om niet te investeren in print.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

modscholten, 26 oktober 2016, 16:03

En wij vinden dat dat zonder banenverlies bij ons gepaard moet gaan. Wat dat betreft zitten we er blijkbaar hetzelfde in als De Telegraaf-redactie.’

Dit is zoiets als de kalkoen die het niet eens is met het kerstmenu.

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.