— maandag 9 januari 2017, 17:10 | 0 reacties, praat mee

Vertrouwensbreuk bij HMC-redactie nu voorkomen

De negentien chefs van de dagbladen van HMC en hun hoofdredacteur Arjan Paans hebben een vertrouwensbreuk weten te voorkomen. 'Ik heb het gevoel, en dat hoop ik ook, dat de kou uit de lucht is', reageerde Paans vanmiddag na afloop van een gesprek tussen hem en alle afdelingschefs.

De redactiechefs onderschrijven dat gevoel niet. Zij laten weten dat er “stoom is afgeblazen” tijdens het gesprek. ‘De reactie van Paans heeft de forse deuk in het vertrouwen niet weggenomen. De chefs hebben besloten af te wachten hoe de hoofdredacteur zich de komende dagen zal opstellen in deze kwestie. Op basis daarvan zullen zij zich nader beraden.’

Peter Schat, voorzitter van de redactieraad: ‘De hoofdredacteur gaat beter zijn best doen om het vertrouwen te behouden van de redactie.’

De chefs hadden in een brief flink uitgehaald naar de hoofdredacteur. Ze verweten hem dat hij niet vecht tegen het aangekondigde banenredactie van 45 fte’s en dat hij de redactie niet of nauwelijks betrekt bij zijn toekomstplannen voor de regionale kranten.

Paans vindt het eerste verwijt niet juist. ‘Dat heb ik tijdens het gesprek vanmorgen proberen te verhelderen. Ik heb achter gesloten deuren menig robbertje gevochten over het behoud van zoveel mogelijk fte’s. Ik heb de chefs ook gezegd dat ze dit een volgende keer eerst bij me moeten navragen.’

De hoofdredacteur heeft toegezegd dat hij wekelijks de chefs zal inlichten over de voortgang van de plannen. De dagbladen gaan nauwer samenwerken met de redactie van De Telegraaf, zo is de bedoeling.

Over de banenreductie zijn beide partijen niet nader tot elkaar gekomen. De redactie blijft het onacceptabel blijft vinden dat de directie 45 van de 185 banen wil schrappen op de redactie, zegt Schat. ‘Daar zien we het nut en de noodzaak niet van in.’ Paans: ‘Ik heb er vertrouwen in dat we ondanks een forse banenreductie toch goede regiojournalistiek kunnen blijven bedrijven.’

Zowel Schat als Paans ontkennen dat nu al bekend is dat er een tweede banenredactie komt als het huidige traject is afgesloten. Nog eens 30 tot 35 journalisten zouden hun baan verliezen. ‘Dat staat niet in de adviesaanvraag’, zeggen ze allebei.

Paul Jansen zou de journalistiek-directeur worden van alle kranten van HMC. Paans zegt dat hij hoofdredacteur blijft van de regionale kranten.

Morgen wordt het personeel door de raad van bestuur ingelicht over de adviesaanvraag over het reorganisatieplan dat oudejaarsdag bekend werd gemaakt.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.