banner festival 23

— donderdag 12 april 2018, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Redactie Chicago Tribune wil vakbond vormen

Het kantoor van de Chicago Tribune in de lente | Tannen Maury / EPA

Journalisten van de Amerikaanse krant de Chicago Tribune zijn van plan een vakbond te vormen om zo betere betaling en betere werkomstandigheden te realiseren. De krant was altijd stevig anti-vakbond, maar onder eigenaar Tronc zou de wens voor betere werknemersbescherming gegroeid. De vorming van een vakbond wordt vermoedelijk door Tronc niet in dank afgenomen. Laatste wijziging: 12 april 2018, 08:56

In oktober vorig jaar vormde de redactie van toenmalige zusterkant de Los Angeles Times na 135 jaar óók een vakbond. Zo wilden werknemers meer bescherming tegen toekomstplannen van eigenaar Tronc en het huidige systeem van vergoedingen en primaire en secundaire voorwaarden officieel vastleggen.

Tronc verkocht de LA Times begin dit jaar aan een Chinese miljardair.

De redenen voor de redactie van de Chicago Tribune zijn identiek aan die van hun oud-collega’s van de LA Times: meer bescherming tegen toekomstplannen van Tronc en voorkomen dat primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden worden uitgehold.

Over de komst van een vakbond zegt intiatiefnemer Charlie Johnson dat de vergoedingen en de prestige van werken bij de krant lange tijd inhielden dat werd neergekeken op werken binnen in een vakbond. “Dat is al een tijdje niet meer het geval”, aldus Johnson.

De vakbond zou verder zaken als diversiteit op de redactievloer en het verschil in betaling van vrouwen en mannen willen aanpakken. Ook viel het nieuws dat Tronc-topman Michael Ferro jaarlijks vijf miljoen dollar opstrijkt voor ‘consultatie’ slecht bij de noodlijdende krant. Het hoofd van de digitale tak van Tronc ontvangt een jaarsalaris van bijna 7 miljoen dollar en kreeg voor vier maanden als uitgever van de LA Times (tot die verkocht werd) 300.000 dollar uitgekeerd. Over deze hoge vergoedingen wil de vakbond ook kunnen meepraten.

Tronc heeft nog niet gereageerd op de plannen een vakbond te vormen. Meer bij NPR

Bekijk meer van

Tronc LA Times Chicago Tribune

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.