basis naar compleet

— maandag 28 september 2020, 10:21 | 0 reacties, praat mee

Los Angeles Times blikt terug en maakt excuses voor racistisch verleden

Voorbijgangers bekijken foto's bij een kantoor van dagblad Los Angeles Times | Richard Vogel / AP

De Los Angeles Times gaat in een omvangrijk artikel door het stof voor getoond racisme in het verleden, dat "op z'n best een blinde vlek was en op z'n slechtst regelrechte vijandigheid". Afgelopen zomer drongen zwarte werknemers van de krant aan op serieuze zelfreflectie en publieke excuses. Laatste wijziging: 28 september 2020, 13:35

De werknemers stelden dat de LA Times ook in het recente verleden op het gebied van raciale spanningen ‘toondoof’ berichtte. Het maakte zo de tegenstellingen alleen maar groter, aldus de werknemers. Voormalige zwarte werknemers zegden stelselmatig te zijn genegeerd voor promoties. Doorgroeimogelijkheden binnen de krant zijn minimaal en er zou verder sprake zijn van structurele onderbetaling.

In het uitgebreide stuk zegt de hoofdredactie onomwonden dat er veel mis was met de manier waarop de krant in het verleden over etnische groepen in de regio schreef.

Misdaadverhalen waren sensationeel van toon, zette zwarten en latino’s weg als misdadigers, dieven en verkrachters en sprak van een ‘permanente onderklasse’ die de welvarende - lees voornamelijk witte - buurten rondom Los Angeles zouden bedreigen.

Over een spraakmakend stuk dat in juli 1982 verscheen zegt de hoofdredactie nu dat het ongenuanceerd en contextloos was en volledig voorbijging aan decennia van bewust overheidsbeleid, dat tot segregatie op scholen en de woningmarkt had geleid. Het stuk negeerde verder het ontstaan van ghetto’s en Spaanstalige barrios die het beiden met inferieure openbare dienstverlening moesten doen.

Maar bovenal negeerde de krant dat de meeste inwoners gewone, gezagsgetrouwe burgers waren die de eindjes aan elkaar knoopten en enkel een gezin wilden stichten.

De krant duikt ook in het verdere verleden en erkent dat “minstens in de eerste tachtig jaar van het bestaan” de krant vooral de belangen van witte rijke industriëlen en grondbezitters van de stad nastreefde. De organisatie was in die jaren bovendien “diep geworteld in witte suprematie”, mede door uitgever Harrison Gray Otis, die het jaar na de oprichting in 1881 aantrad.

Otis gebruikte de krant als wapen in de promotie van politieke belangen, zoals wie grond- en waterrechten kreeg toegewezen en om de koers te bepalen rond omvangrijke infrastructurele projecten.

In de oorlogsjaren wakkerde de LA Times ressentiment aan tegen Amerikanen met een Japanse of Mexicaanse achtergrond. Voor Amerikanen met een Japanse achtergrond werden uiteindelijk concentratiekampen ingericht. Amerikanen met een Mexicaanse achtergrond waren vaak doelwit van geweld, gevoed door racistische verslaggeving.

De krant schreef jaren lang traag en te eenzijdig over politiegeweld tegen zwarte inwoners, erkent de hoofdredactie. Verslaggeving over rellen in Los Angeles, na buitensporig politiegeweld tegen een zwarte man, leverde de krant een Pulitzer op. Tegelijk was die verslaggeving óók problematisch: de krant legde een grote nadruk op zwarte inwoners van Los Angeles, terwijl de meeste arrestanten latino waren. Er was bovendien overdreven sensationele aandacht voor conflicten tussen zwarten en Amerikanen met een Koreaanse achtergrond.

“Het is belangrijk dat we, in deze tijd van verzoening en reflectie, onze excuses aanbieden voor dit verleden”, aldus de krant. De hoofdredactie erkent dat verslaggeving uit het dagbladverleden “een betreurenswaardig incompleet” beeld heeft geschetst. “We zijn het onze lezers verplicht dat beter te doen en we zweren dat ook beter te zullen doen”, aldus de hoofdredactie.

Er komt een betere afspiegeling op de redactievloer, een van de eisen die afgelopen zomer werden neergelegd. De hoofdredactie erkent dat de krant op dit punt “nog volstrekt onvoldoende” scoort. Het belooft verder meer aandacht te hebben voor de verhalen die in het verleden veelal zijn genegeerd.

De hoofdredactie noemt dat een erkenning van de vele journalisten die in de afgelopen decennia de Times-werkvloer inclusiever maakten en hun pogingen ‘het echte Los Angeles’ te laten zien in de krantenpagina’s. Meer bij de Los Angeles Times: An examination of The Times’ failures on race, our apology and a path forward en A Black reporter recalls racism in the newsroom and finally gets his day of reckoning

Bekijk meer van

LA Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.