data als kans

— woensdag 15 april 2020, 09:25 | 0 reacties, praat mee

LA Times: verplicht verlof, salarisverlagingen voor werknemers zonder vakbond

Het hoofdkantoor van de Los Angeles Times | Minnaert / CCBY3

De Amerikaanse krant LA Times heeft verplicht verlof en salarisreductie aangekondigd, als gevolg van de coronacrisis. Opmerkelijk detail: de maatregelen treffen alleen werknemers die niet bij de vakbond zijn aangesloten. Laatste wijziging: 15 april 2020, 09:28

De journalisten bij de krant vormden in 2017 een vakbond, in een periode toen meer werknemers bij Amerikaanse (online) media die stap zetten. Het was voor het eerst in het 135-jarig bestaan van de krant dat werknemers zich in een vakbond verenigden.

Een jaar later werd de noodlijdende LA Times gekocht door miljardair Patrick Soon-Shiong. Die houdt zijn krant - in tegenstelling tot anderen - in deze tijden niet uit wind, blijkt. De inkomsten uit advertenties zijn fors teruggevallen door de coronacrisis.

Het verplicht verlof begint aanstaande zondag en kan tot 16 weken duren, blijkt uit een interne memo. De salarisreducties richten zich op hoger management en variëren van 5 tot 15 procent. Dat kan tot 12 weken zo blijven, aldus de memo.

Vakbond LA Times Guild is bezorgd over de stappen en het onderscheid dat wordt gemaakt tussen werknemers met of zonder vakbondlidmaatschap.

“Ze zijn dan wellicht geen lid van onze vakbond, ze blijven onze collega’s en vrienden, die buiten hun schuld en onder buitengewone omstandigheden hun essentiële werk onderbroken zien worden”, leest hun verklaring. De vakbond wil volgende week overleggen over een hulppakket voor media in nood.

Bekijk meer van

LA Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.