— dinsdag 26 juni 2018, 13:04 | 0 reacties, praat mee

Rechter: sleepwet hoeft niet te worden uitgesteld

Bits of Freedom

Een brede maatschappelijke coalitie van juristen, persorganisaties en (digitale) burgerrechtenorganisaties heeft een kort geding verloren over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De coalitie vond dat sommige elementen indruisen tegen de mensenrechten en dienden te worden uitgesteld.

De rechtbank Den Haag oordeelt dat de Wiv die rechten voldoende respecteert. De Wiv trad vorige maand in werking ondanks een raadgevend referendum waarbij de meerderheid tegen stemde. Als gevolg van de nee-stem besloot het kabinet tot enkele minimale wijzigingen.

De Tweede en Eerste Kamer moeten nog over die voorgestelde wijzigingen spreken: de coalitie vond het - naast de andere bezwaren - onjuist dat de Wiv zonder debat over die aanpassingen in werking zou treden.

De coalitie gaat nu in overleg om te bespreken welke juridische vervolgstappen nodig zijn en op welke termijn die worden gezet. Meer bij Bits of Freedom | Uitspraak rechtbank Den Haag inzake kort geding

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.