— vrijdag 6 april 2018, 07:45 | 0 reacties, praat mee

Aanpassingen in Wiv na uitslag referendum

Beeld: Bits of Freedom

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) aanpassen. Gegevens moeten minder willekeurig en meer gericht op personen worden verzameld. Dat hebben de partijen besloten naar aanleiding van het referendum van 21 maart, waarbij een meerderheid van de bevolking tegen de wet stemde.

Vooral de mogelijkheid om willekeurig gegevens te verzamelen stuitten bij tegenstanders van de Wiv op veel kritiek. De wet zou volgens hen daarmee opereren als ‘sleepnet’, waarbij de privacy van onschuldige burgers in het geding zou komen. Hoewel de overheidspartijen aangaven dat gegevens binnen een vastgestelde periode vernietigd zouden worden, stelde dat critici niet gerust.

Ook de voorwaarden voor het delen van nog niet beoordeelde afgetapte informatie met buitenlandse veiligheidsdiensten worden strengen. Er moet eerst een wegingsnotitie worden opgesteld, waarin wordt vastgesteld dat de buitenlandse geheime dienst werkt volgens de democratische normen die in Nederland gelden. Ook de termijn waarin gegevens mogen worden bewaard gaat omlaag: deze gaat van drie naar één jaar. Meer bij de NOS

Bekijk meer van

Wiv VVD D66 ChristenUnie CDA

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.