PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 1 november 2017, 10:35 | 0 reacties, praat mee

Referendum over sleepnet Wiv gaat door

Oud-minister Plasterk was de drijvende kracht achter de nieuwe wet | Remko de Waal / ANP

Het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) gaat definitief door. De Kiesraad heeft bepaald dat er voldoende geldige handtekeningen voor het houden ervan zijn ingediend: 384.126 stuks. Het referendum zal binnen zes maanden worden georganiseerd, waarschijnlijk tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Laatste wijziging: 1 november 2017, 10:39

De invoering van de wet zelf is om praktische redenen uitgesteld, omdat niet alle vacatures voor de toetsingscommissie op tijd zijn ingevuld. Drie oud-rechters moeten vooraf toestemming geven om gericht mensen te gaan volgen via internet.

De Kiesraad schrijft over het Wiv-referendum: “In 6 weken tijd zijn in totaal 417.354 ondersteuningsverklaringen ingediend voor een referendum over de Wiv. Daarvan waren er 219 ongeldig, omdat ze buiten de gestelde termijn zijn ingediend of niet op het officiële formulier. Op basis van een aselecte steekproef met een omvang van 4.107 verzoeken is vastgesteld dat 92,09 % van de overige verzoeken geldig waren. Wanneer dit percentage wordt toegepast op het totaal aantal verzoeken dan betekent dit dat in totaal 384.126 geldige verzoeken zijn ingediend.”

Hoewel het raadgevend referendum pas twee jaar geleden werd ingevoerd, wil het nieuwe kabinet er weer van af. Tot die tijd is de regering gehouden zich over de Wiv te beraden als minstens 30 procent van de kiesgerechtigden komt opdagen. “De uitslag van het referendum is een advies en is niet bindend. Intrekking of instemming van de wet kan niet worden afgedwongen”, stelt de Kiesraad.

CDA-voorman Sybrand Buma kondigde recent aan de uitslag van het referendum te zullen negeren, aangezien al tot afschaffing van het raadgevend referendum is besloten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.