— woensdag 18 april 2018, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak om uitstel onderdelen Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

Bits of Freedom

Een brede maatschappelijke coalitie van juristen, persorganisaties en (digitale) burgerrechtenorganisaties stappen naar de rechter om te voorkomen dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op 1 mei aanstaande volledig in werking treedt. De organisaties vinden het fundamenteel verkeerd dat de Wiv van kracht wordt, nog voor de Tweede en Eerste Kamer verbeteringen kunnen doorvoeren. Laatste wijziging: 18 april 2018, 11:22

Het Wiv-wetsvoorstel werd vorige maand per raadgevend referendum door een meerderheid verworpen. Het kabinet bracht daarop enkele wijzigingen aan om volgens eingen zeggen aan die nee-stem recht te doen. De wet zou met de wijzigingen meer gericht en minder ‘sleepwet’ moeten worden.

Tegen dat ongericht verzamelen van gegevens door de geheime diensten was veel weerstand, omdat het recht op privacy ermee wordt uitgekleed. Nu er wijzigingen zijn doorgevoerd, kan de nieuwe Wiv volgens het kabinet gewoon op 1 mei in werking treden.

De coalitie van organisaties spreekt over minimale wijzigingen en is het oneens met een automatische volledige inwerkingtreding. De Tweede en Eerste Kamer moeten zich eerst over die wijzigingen kunnen uitspreken. Via een kort geding wordt geëist dat onderdelen van de Wiv niet in werking treden tot dat proces is voltooid.

Bits of Freedom, Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), Free Press Unlimited, BIT, Voys, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten doen aan de rechtszaak mee. Het Public Interest Litigation Project (PILP) coördineert en Boekx Advocaten voert het proces.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten doet niet mee aan dit kort geding, maar kiest voor een bodemprocedure die de Wiv binnen ‘het Europees grondrechtelijk kader’ zal toetsen. “We realiseren ons dat deze weg meer tijd kost, maar hechten belang aan een zorgvuldige toetsing waarvoor een bodemprocedure in onze optiek de meer geëigende weg vormt”, aldus algemeen-secretaris Thomas Bruning.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.