data als kans

— woensdag 24 november 2021, 09:50 | 0 reacties, praat mee

Rechter draagt ministerie op Wob-verzoek BNNVARA rondom granuliet snel te herzien

Afgravingen in het natuurontwikkelingsproject Over de Maas, waar Rijkswaterstaat granuliet heeft gestort. | Bert Beelen / Hollandse Hoogte

De rechtbank Midden-Nederland heeft demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser (VVD) opgedragen binnen twee maanden een nieuwe beslissing te nemen op een Wob-verzoek van BNNVARA. Centraal staat granuliet, een afvalstof bij de productie van asfalt. Granuliet wordt door Rijkswaterstaat ingezet voor het ophogen van de bodem in waterplassen. Laatste wijziging: 25 november 2021, 08:51

Actualiteitenprogramma Zembla onderzoekt deze reststof en de potentie voor milieuschade al jaren. Naast dit Wob-verzoek wordt er stevige juridische strijd gevoerd. Na een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek over een granuliet-reportage besloot BNNVARA eind vorig jaar de Raad niet langer te erkennen.

BNNVARA deed het Wob-verzoek in februari 2020 en ontving twee maanden later zo’n 1600 documenten rondom granuliet. Er ontbraken ook stukken, met name rondom de uitstoot van granuliet in het milieu. BNNVARA stelt dat titels van ontvangen stukken een indicatie geven van het bestaan van véél meer documenten rondom het thema en wilde daar ook inzage in.

De rechter verwijst naar de ruimere overheidsplicht informatie te delen als het om uitstoot gaat. Aangezien Rijkswaterstaat granuliet in plassen stort, is er volgens de rechter sprake van het “rechtstreeks in het milieu brengen” van industrieel geproduceerd materiaal. “Daardoor is naar het oordeel van de rechtbank sprake van emissie in het milieu in de zin van de Wet milieubeheer”, aldus de uitspraak.

Het ministerie moet daarom het originele Wob-verzoek tegen die achtergrond nog eens beoordelen. De rechtbank geeft geen oordeel over de vraag of granuliet überhaupt ingezet moet worden om de bodem van waterplassen op te hogen. Daarvoor is er te weinig informatie openbaar gemaakt.

“De rechtbank is van oordeel dat ook analyses over de aard van granuliet, de samenstelling en de gegevens over de mogelijke invloeden die deze emissies op kortere of langere termijn op het milieu hebben, openbaar moeten worden gemaakt.” Meer bij Rechtspraak.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.