Rechter-commissaris Rotterdam gelast gijzeling NOS-journalist

UPDATE NOS-verslaggever Robert Bas is op bevel van de rechter-commissaris in Rotterdam gegijzeld, omdat hij zich om principiële en juridische redenen op zijn journalistieke verschoningsrecht beroept. Bas moet getuigen in een lopende strafzaak rond een vergismoord in Berkel en Rodenrijs. Een groep journalisten zal vrijdag bij de rechtbank in Rotterdam een protestactie houden tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas.
Dat Bas moet komen getuigen speelt al sinds begin dit jaar, maar hij wil zijn bronnen en zichzelf niet in gevaar brengen. De gijzeling, die nog zeker tot maandag duurt, is een dwangmiddel.
De advocaat van de hoofdverdachte is van mening dat de NOS-journalist in die gesprekken niet aan normale nieuwsgaring deed maar een tactiek besprak om zijn cliënt ‘erin te hangen’.
Het genootschap van Hoofdredacteuren heeft geschokt gereageerd op de gijzeling. NVJ-secretaris Thomas Bruning veroordeelt het vastnemen van Bas. ‘De wet is net aangepast om dit soort zaken te voorkomen.’ Hij roept de rechter commissaris op om op de kortst mogelijke termijn het besluit terug te draaien. ‘Het liefst vandaag of morgen nog. Ik begrijp dat er maandag een officieel moment is, maar beter is om dat eerder te doen.’
RC negeert verse wet op bron bescherming, die nota bene nog geen jaar geleden van kracht is geworden! Schadelijk voor beroepsgroep, bronnen en aanzien NL als persvrij land: gijzeling NOS-journalist https://t.co/LNNWMGhCQ1
— thomas bruning (@thomasbruning) 24 oktober 2019
Onbegrijpelijk en verbijsterend: Rechter-commissaris Rotterdam gelast gijzeling NOS-journalist @nvj https://t.co/LNNWMGhCQ1
— thomas bruning (@thomasbruning) 24 oktober 2019
Gesprekken van de journalist met een getuige werden als bijvangst getapt in het onderzoek naar de vergismoord. Bas sprak met getuigen, waarvan gesprekken in kader van het onderzoek werden getapt. Die gesprekken belandden vervolgens in het stafdossier. Het OM informeerde de NOS daarover en beloofde beterschap voor de toekomst.
De hoofdredactie van de NOS zegt in een reactie buitengewoon geschokt te zijn door het besluit van de rechter-commissaris en spreekt van een aanval op de persvrijheid.
Bas heeft al aangekondigd dat de gijzeling hem niet van gedachten zal doen veranderen. De NOS steunt de journalist in die opstelling. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt dat een verklaring door Bas geen belangrijk, belastend of ontlastend bewijsmateriaal zal opleveren en het recht op bronbescherming cruciaal is, willen journalisten als waakhond van de democratie kunnen optreden.
Demonstratie
Bij de rechtbank in Rotterdam begint vrijdag om 10.00 uur een demonstratie, meldt het ANP. ‘Free Robert Bas’, is een initiatief van Marcel Haenen, journalist bij NRC Handelsblad. Hij vindt het een gotspe dat zijn collega Bas is opgesloten, omdat hij niet wenst te praten over zijn bronnen. “Het is heel ernstig dat er, in een tijd waarin klokkenluiders worden afgeluisterd, journalisten worden opgesloten”, zegt hij tegen tegen het ANP.
Lees ook:
Deze journalisten werden eerder gegijzeld (24 oktober 2019)
#LaatBasvrij, reacties op de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas (24 oktober 2019)
Praat mee