OM informeert journalist als die in een strafdossier voorkomt

De richtlijn die journalisten moet beschermen wordt verder aangevuld. Het Openbaar Ministerie (OM) zal voortaan een journalist die in een strafdossier voorkomt informeren, wanneer het belang van het onderzoek dat tenminste toelaat. Dat heeft de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal aan de NOS laten weten.
Aanleiding voor het besluit is een klacht van NOS Nieuws over de manier waarop het OM in 2016 was omgegaan met tapgesprekken in de ‘vergismoord’, waarbij ggz-directeur Rob Zweekhorst werd vermoord. De verslaggever was ‘bijvangst’ nadat er op de telefoon van de bron van de journalist een tap was gezet. Enkele tapgesprekken bleken aan het strafdossier te zijn toegoegd zonder medeweten van de journalist en de NOS. Een onaangename verrassing, vindt hoofdredacteur Marcel Gelauff, temeer omdat aanwezigheid in dit dossier een potentieel veiligheidsrisico voor de betrokken verslaggever betekent.
De NOS noemt het ook opvallend en merkwaardig, omdat minister Grapperhaus van Justitie vorig jaar bij de introductie van de nieuwe wet op de bronbescherming van journalisten nog bezworen had dat alle gevallen van afgeluisterde journalisten nu bekend waren. Bovendien was het in strijd met de afspraken met minister Grapperhaus over bescherming van journalisten en hun bronnen en de richtlijnen van het Openbaar Ministerie.
Eerder deze week werd ook al bekend dat in de rechtszaak tegen Aziz, A. gesprekken zijn afgeluisterd en afgetapt met zijn ex-vriendin de journaliste Ans Boersma. Zij werd in januari vanwege die eerdere relatie Turkije uitgezet.
Lees ook:
Wet Bronbescherming en bijbehorende aanwijzing van kracht (1 oktober 2018)
OM heeft gesprekken getapt tussen journalist Ans Boersma en ex (12 februari 2019)
Praat mee