Rechtbank wil NOS-journalist verplicht laten getuigen in vergismoordzaak

De NOS is ontstemd over de beslissing van de de rechtbank - op aandringen van de advocaat van een verdachte in een moordzaak - om een van haar journalisten als getuige te laten horen. Gesprekken van de journalist met een getuige werden 'als bijvangst' getapt in het onderzoek naar een vergismoord uit 2014.
“Als hoofdredactie kan je hier alleen maar zeer verbolgen over zijn. Als in een strafzaak een journalist, in het kader van de uitoefening van zijn journalistieke werkzaamheden, door toedoen van het OM verplicht wordt om als getuige te verschijnen, heeft dat als direct gevolg dat deze journalist zijn werk een stuk moeilijker kan doen”, aldus hoofredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff in een reactie.
De advocaat van de verdachte in die zaak zegt dat zijn cliënt erin wordt geluisd vanwege tunnelvisie bij het OM. Er zouden namelijk nog verschillende andere mensen achter de vergismoord kunnen zitten, stelt de verdachte. Bij de vergismoord werd op nieuwjaarsdag 2014 een onschuldige man vermoord die zijn honden uitliet. Een drugsbaron zou het werkelijke doelwit zijn geweest.
De NOS-journalist sprak met getuigen, waarvan gesprekken in kader van het onderzoek werden getapt. Die gesprekken belandden in het stafdossier. Het OM informeerde de NOS eerder deze maand daarover en beloofde beterschap voor de toekomst.
De advocaat van de hoofdverdachte is van mening dat de NOS-journalist in die gesprekken niet aan normale nieuwsgaring deed maar een tactiek besprak om zijn cliënt “erin te hangen”. Na initieel verzet van de officier van justitie is de rechtbank nu akkoord dat de NOS-journalist moet komen getuigen.
Gelauff wijst erop dat mogelijk nieuwe bronnen door de verplichte getuigenis worden afgeschrikt: “En dat terwijl nog geen jaar geleden een wet van kracht is geworden, waarin het beter beschermen van journalisten en hun bronnen juist het uitgangspunt is. Minister Grapperhaus en het College van procureurs-generaal hebben het belang daarvan toen nadrukkelijk onderstreept.”
Kort na de invoering van de wet bronbescherming stelde Grapperhaus dat het bij bronbescherming om een kwetsbaar bezit gaat, dat bescherming verdient.
“Onderzoek loopt vast - en toegang tot bronnen is slechts schijn - als de journalist zijn bronnen niet kan beschermen”, aldus Grapperhaus vorig jaar.
Of de NOS-journalist de oproep kan negeren wordt onderzocht. “De NOS bekijkt op dit moment hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. We inventariseren onze mogelijkheden”, aldus Gelauff.
N.B. In een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat de NOS-journalist sprak met een verdachte. Het betreft echter mogelijke getuigen in de zaak.
Praat mee