— woensdag 15 januari 2020, 21:14 | 0 reacties, praat mee

NOS-verslaggever Robert Bas moet misschien toch getuigen. Hoofdredacteur: Betreurenswaardig en ergerlijk

Robert Bas

NOS-verslaggever Robert Bas loopt het risico toch te moeten getuigen in de zaak over een vergismoord uit 2014. Bas beriep zich eerder op zijn journalistieke verschoningsrecht, werd vervolgens gegijzeld en 25 oktober op last van de raadkamer van de Rotterdamse rechtbank weer vrijgelaten. De rechters die de zaak inhoudelijk behandelen lieten woensdag tijdens de zitting de mogelijkheid open Bas toch nog een keer te horen. Laatste wijziging: 16 januari 2020, 09:34

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff: ‘Het is buitengewoon betreurenswaardig en ergerlijk dat er nu opnieuw onzekerheid is voor Robert Bas. Er ligt een hele principiële en duidelijke uitspraak van de rechtbank Rotterdam over het verschoningsrecht, waar nu weer aan getornd lijkt te worden. Op deze manier wordt Robert een speelbal tussen verschillende afdelingen van de rechtbank.’

De rechters die de zaak inhoudelijk behandelen stellen zich op het standpunt dat het verhoor van Bas in oktober eigenlijk niet is afgerond. Er is hem destijds één vraag gesteld die hij met een beroep op het verschoningsrecht niet wilde beantwoorden waarna meteen de procedure rondom de gijzeling is ingezet.

De raadkamer heeft toen op 25 oktober geoordeeld dat Bas zich op zijn journalistieke verschoningsrecht mocht beroepen en liet hem vrij. De rechters die de zaak woensdag inhoudelijk behandelden, vinden dat elke vraag gesteld had moeten worden en dat per specifieke vraag beoordeeld had moeten worden of Bas zich op zijn verschoningsrecht kon beroepen.

Zij noemen de vrijlating van de journalist een “voorlopige beslissing”. Ze zouden de rechter-commissaris kunnen vragen het verhoor voort te zetten, maar doen dat nu niet omdat ze denken dat Bas toch zijn mond houdt. Maar ze hebben wel besloten de mogelijkheid open te houden hem alsnog te horen.

De advocaat van de verdachte in de vergismoord wil Bas horen over diens gesprekken met een getuige. Die werden als bijvangst getapt in het onderzoek. Die gesprekken hadden gewist moeten worden, maar belandden in het strafdossier. Het OM informeerde de NOS daarover en beloofde beterschap voor de toekomst.

Thomas Bruning van de NVJ: ‘Een onnodig voorbehoud van de rechters waarmee ze het belang van bronbescherming onvoldoende inzien. Het is in Nederland goed in de wet verankerd maar dan is het wel zaak dat de rechters de wet ook goed toepassen.’

Bas gaf recent in een interview met Villamedia aan dit jaar te stoppen met de journalistiek, omdat hij de ‘staats- en straatterreur’ meer dan zat is.

Bekijk meer van

Robert Bas NOS Marcel Gelauff

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.