persveilig seminar

— vrijdag 1 november 2019, 10:26 | 0 reacties, praat mee

AD-journalist Nadia Berkelder ontkomt aan gijzeling door rechtbank

© Lex van Lieshout / ANP

Het Gerechtshof in Den Haag dreigde AD-journalist Nadia Berkelder te gijzelen, omdat ze weigerde te getuigen in het hoger beroep van een strafzaak dat vandaag dient. Laatste wijziging: 12 november 2019, 11:46

Het AD meldt dat Berkelder in september 2016 als verslaggever aanwezig was bij een politie-actie in het centrum van Rotterdam. Voor het AD Rotterdams Dagblad beschreef zij hoe in een appartement in van de vele woontorens een tas geld en veel automatische wapens werden aangetroffen.

Een van de die dag aangewezen verdachten is in 2017 door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Tegen dat vonnis is hij in hoger beroep gegaan en dat dient vandaag bij het Gerechtshof in Den Haag. De AD-verslaggever is opgeroepen als getuige, op verzoek van de advocaat van de verdachte, Inez Weski.

De journaliste beriep zich op het verschoningsrecht en beschermt haar bronnen en informatie.  Het Gerechtshof ging hier in mee. “Het Gerechtshof is van mening dat de journalist geen algeheel verschoningsrecht heeft, in de zin van dat er überhaupt geen verklaring hoeft te worden afgelegd.” Toch zien de raadsheren geen dringende noodzaak tot gijzeling, waardoor deze ook niet is opgelegd.

Het gijzelen van journalisten komt zelden voor, maar toevallig speelde vorige week ook een gijzeling van een journalist. Toen werd NOS-verslaggever Robert Bas vastgehouden omdat hij geen informatie wilde delen over de vergismoord op GGZ-directeur Rob Zweekhorst. Hij twittert ook over de zaak van Berkelder.

Bekijk meer van

Robert Bas NOS Nadia Berkelder AD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.