— donderdag 18 oktober 2018, 10:26 | 0 reacties, praat mee

Grapperhaus: wettelijke bronbescherming ‘kwetsbaar bezit’

Justitie-minister Grapperhaus tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, afgelopen september | Jerry Lampen / ANP

Ter gelegenheid van de inwerkingtreding van de nieuwe wet Bronbescherming deze maand organiseerden Justitie, journalistenvereniging NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren gisteren in Nieuwspoort het Symposium Bronbescherming Journalisten. Minister van Justitie Grapperhaus belichtte in een toespraak "de vier essentialia van de vrije pers" en beloofde die te zullen beschermen.

De vier onderdelen definiëren wat betreft Grapperhaus de vrije media. “Media en journalistiek hebben een hoge mate van vrijheid nodig om hun verantwoordelijke werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Het belang om die vrijheid toe te kennen wordt vrij algemeen onderschreven. Uitingsvrijheid, onderzoeksvrijheid en toegang tot bronnen kunnen dan ook rekenen op een grote maatschappelijke acceptatie”, aldus de minister.

Bronbescherming is nu terecht wettelijk verankerd, aldus Grapperhaus. “Onderzoek loopt vast - en toegang tot bronnen is slechts schijn - als de journalist zijn bronnen niet kan beschermen”, stelt hij.

Grapperhaus: “Er zit een begrenzing op bij een ‘zwaarder wegend maatschappelijk belang’ waaraan ‘bij het onbeantwoord blijven van vragen een onevenredig grote schade zou worden toegebracht;. Dat hoort ook bij een democratische samenleving - maar daar heeft diezelfde wet een rechterlijke toetsing voor.”

Volgens de minister is de nu wettelijk vastgelegde bronbescherming “een kwetsbaar bezit, waarmee met grote zorgvuldigheid moet worden omgesprongen”. Grapperhaus verwacht dat er de komende jaren nog aan de wetgeving geschaafd zal worden. “Want zoals met alle grote goederen: men moet ze voortdurend onderhouden”, aldus de minister. Volledige tekst op Rijksoverheid

De NOS maakte ter gelegenheid van het Symposium Bronbescherming Journalisten een animatiefilmpje met uitleg over bronbescherming voor journalisten

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.