Grapperhaus: wettelijke bronbescherming ‘kwetsbaar bezit’

Ter gelegenheid van de inwerkingtreding van de nieuwe wet Bronbescherming deze maand organiseerden Justitie, journalistenvereniging NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren gisteren in Nieuwspoort het Symposium Bronbescherming Journalisten. Minister van Justitie Grapperhaus belichtte in een toespraak "de vier essentialia van de vrije pers" en beloofde die te zullen beschermen.
De vier onderdelen definiëren wat betreft Grapperhaus de vrije media. “Media en journalistiek hebben een hoge mate van vrijheid nodig om hun verantwoordelijke werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Het belang om die vrijheid toe te kennen wordt vrij algemeen onderschreven. Uitingsvrijheid, onderzoeksvrijheid en toegang tot bronnen kunnen dan ook rekenen op een grote maatschappelijke acceptatie”, aldus de minister.
Bronbescherming is nu terecht wettelijk verankerd, aldus Grapperhaus. “Onderzoek loopt vast - en toegang tot bronnen is slechts schijn - als de journalist zijn bronnen niet kan beschermen”, stelt hij.
Grapperhaus: “Er zit een begrenzing op bij een ‘zwaarder wegend maatschappelijk belang’ waaraan ‘bij het onbeantwoord blijven van vragen een onevenredig grote schade zou worden toegebracht;. Dat hoort ook bij een democratische samenleving - maar daar heeft diezelfde wet een rechterlijke toetsing voor.”
Volgens de minister is de nu wettelijk vastgelegde bronbescherming “een kwetsbaar bezit, waarmee met grote zorgvuldigheid moet worden omgesprongen”. Grapperhaus verwacht dat er de komende jaren nog aan de wetgeving geschaafd zal worden. “Want zoals met alle grote goederen: men moet ze voortdurend onderhouden”, aldus de minister. Volledige tekst op Rijksoverheid
De NOS maakte ter gelegenheid van het Symposium Bronbescherming Journalisten een animatiefilmpje met uitleg over bronbescherming voor journalisten
Praat mee